Likeομανία

Καινούργια ψυχολογική πάθηση αναπτύσσεται στους "έγκλειστους" του facebook ως συνέπεια παρατεταμένης χρήσης των κοινωνικών δικτύων και ειδικά του συγκεκριμένου. Η βάση της οποίας κρύβεται στην ανθρώπινη αδυναμία για προσοχή που ενδεχομένως να ενισχύεται με την ευκολία της "εικονικής φιλίας" που υπερισχύει του πραγματικού κόσμου.

Το κυνήγι των likes & shares και η συνεχόμενη προσπάθεια των ατόμων ή «εικονικών προσωπικοτήτων» να εκδηλωθούν και να εισπράξουν την προσοχή από τους άλλους, οδηγεί αναπόφευκτα στην διαμόρφωση νέας μορφής κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Η οποία ίσως να τείνει να βγαίνει και πέρα από τα σύνορα του ψηφιακού κόσμου, και επιδρά στην συμπεριφορά του ατόμου – αρνητικά ή θετικά… ίσως θα είναι το αποτέλεσμα της στατιστικής έρευνας στο άμεσο μέλλον. Οι νέοι χρήστες δεν θα το αντιληφθούν, άρα η σύγκριση θα προκύψει από τα σκεπτόμενα μυαλά των 30άριδων και πάνω.

Η δημοτικότητα, όπως και στον πραγματικό κόσμο, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, όμως πλέον υπάρχει μια σταθερή σχέση μεταξύ της εικονικής και πραγματικής προσωπικότητας. Η μια συμπληρώνει και διαμορφώνει την άλλη. Η «συνταγή» της δημοτικότητας είναι κυρίως σάτιρα, ειρωνεία και φραστικός εξευτελισμός του τρόπου ζωής των ίδιων ατόμων που αποτελούν τις κλίκες των ακόλουθων των δημοφιλείς ατόμων. Στην ουσία είναι διαγωνισμός «ποιος θα πει την μεγαλύτερη εξυπνάδα» που η αποδοχή της εξαρτάται πιο πολύ από την δημοτικότητα του ατόμου, παρά από το πόσο πραγματικά έξυπνο είναι αυτό. Υπάρχει ένα πρόβλημα, το κλασικό στην σύγχρονη κοινωνία, η διαμόρφωση της κοινής γνώμης και κουλτούρας. Τα δημοφιλή άτομα φέρνουν την μόδα και θέτουν τα «πρέπει».

Θα πείτε τώρα ότι αυτό είναι το χάσμα γενεών που το λέγαμε και εμείς στις αντίστοιχες ηλικίες… Είναι όμως? Αφού υπάρχουν και νεαρά άτομα που οι ίδιοι παραδέχονται ότι η γενιά τους έχει πάρα πολλούς ηλίθιους, άσε που φαίνεται ξεκάθαρα η σταδιακή υποβάθμιση σε όλα. Τέλος πάντων, εγώ είμαι απλά ένας εξωτερικός παρατηρητής και αυτή είναι η άποψη μου…

Υπάρχει κι’ άλλο ένα πρόβλημα: Κοινωνική Σχιζοφρένεια (καλύτερα να σας το πει ο Mr. Freeman) Ήδη ο άνθρωπος τείνει να έχει πολλές προσωπικότητες, τις οποίες τις εφαρμόζει ανάλογα με την περίπτωση και οι οποίες είναι παράγωγα των κοινωνικών κανόνων, που για έναν περίεργα ανεξήγητο λόγο φυλάσσονται και διατηρούνται στον χρόνο από τους ίδιους ανθρώπους που συνεχώς τους κατακρίνουν… Ωστόσο, ο κάθε νόμος και κανόνας προϋποθέτουν την παραβίαση, διότι οι κανόνες και οι νόμοι είναι η αδυναμία του ανθρώπου και της κοινωνίας να βρει την χρυσή τομή ή άλλους δρόμους που θα καθιστούν τους περιορισμούς αυτούς απαρχαιωμένους, μη-αποτελεσματικούς και άχρηστους. Είναι όπως στο παράδειγμα με την εγκληματικότητα: όπου αυτή αντιμετωπίζεται με αυστηρές ποινές, αντί να αφαιρεθεί η ρίζα που την προκαλεί… και η ρίζα, στις 99% των περιπτώσεων είναι το χρήμα.

Και σουμάροντας τα παραπάνω… Η διχασμένη προσωπικότητα, στην τόσο αμφιλεγόμενη επιστήμη (για πολλούς δικούς μου λόγους και επικίνδυνα λανθασμένη) όπως η ψυχολογία και ψυχιατρική, αποτελεί ψυχολογικό πρόβλημα… ασχέτως εάν αντιμετωπίζεται με εντελώς λάθος τρόπο. Οπότε πολύ σύντομα οι «επιστήμονες της ψυχής» θα αναγκαστούν να εισάγουν νέο όρο στην εξέλιξη αυτής της ψυχολογικής πάθησης και πολύ πιθανόν να την ονομάσουν: LIKEΟΜΑΝΙΑ.

Και αναπόφευκτα μου ήρθε στο μυαλό αυτό το βίντεο…

Rate this item
(0 votes)


Add comment


Security code
Refresh

Jholidis

Δεν είμαι μέλος της κοινωνίας αυτής, καμιάς κοινωνίας δεν είμαι…απλά συνυπάρχω αναγκαστικά.

Website: www.jhweb.gr

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo