Το πρόβλημα της Ελλάδας

Αυτό που θα προσπαθήσω μ’αυτό το κείμενο είναι να συμπτύξω κάποια δεδομένα με απλή γλώσσα. Αυτό που συμβαίνει σήμερα και οι περισσότεροι είτε δεν γνωρίζουν είτε περιορίζονται μοναχά σε κάποιες λεπτομέρειες οδηγούμενοι είτε από κάποια προσωπικά συμφέροντα που βλέπουν στους σημερινούς πολιτικούς. Τα γεγονότα όμως δεν μπορείς να τα αγνοείς και να αρνείσαι κάποια επειδή τώρα δεν σε συμφέρουν. Το «με συμφέρει» πρέπει να βγει από το μυαλό του καθενός και σημαντικό είναι να κοιτάξουμε το μέλλον και τα συμφέροντα όλων μαζί και τον επερχόμενων γενεών, όντας πολίτες της κοινωνίας  της Ελλάδας. Καλό είναι να αναγνωρίσουμε το τι συμβαίνει στην χώρα και να καταλάβουμε ποια είναι όντως τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ποιες είναι οι πιθανές λύσεις που θα βγάλουν την χώρα και συνεπώς εμάς τους ίδιους από την χαβούζα που μας βάλανε οι ίδιοι «δικοί μας» συμπολίτες που τους ονομάζουμε κυβερνώντες.

 

Όπως είναι φανερό πλέον στον καθένα, η ζωή στην Ελλάδα έχει αλλάξει και οδεύει προς το γκρεμό. Και ως γνωστό, την ευθύνη την έχουν οι πολιτικοί ηγέτες, εάν μπορείς να αποκαλείς έτσι τους ανθρώπους που διορίστηκαν από τους ίδιους τους πολίτες και λειτουργούν όχι μόνο εις βάρος τους αλλά και μπορούμε να πούμε εχθρικά απέναντι τους. Διότι με τις συμβάσεις που υπογράφουν με Τραπεζικούς οργανισμούς, όπως το μνημόνιο, και τα μέτρα που παίρνουν για την υποτιθέμενη έξοδο της χώρας από την κρίση, εξυπηρετούν τα συμφέροντα τρίτων και στην πλειοψηφία ιδιωτών. Με άλλα λόγια, δρώντας εντελώς Αντισυνταγματικά, παραδίδουν την χώρα μας, μαζί με τους πολίτες της και τις περιουσίες τους, στους ξένους. Πράγμα που συμβαίνει συνήθως στον πόλεμο μετά την ήττα, όπου και πάλι τηρούνται κάποιες στοιχειώδης αρχές.

 

Σημαντικό είναι να τονίσουμε και να το ξαναπούμε, ότι με την υπογραφή του Μνημονίου το 2010, η Ελληνική κυβέρνηση παραιτείται της Εθνικής κυριαρχίας και άλλων δημοκρατικών αξιών, χάνει την δυνατότητα λήψης αποφάσεων που αφορούν τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και των πολιτών, γεγονός που σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας μπορεί να χαρακτηριστεί ως Εσχάτη Προδοσία. Φαινόμενα όπως μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι αντισυνταγματικά και είναι αποτελέσματα της λανθασμένης και καταστρεπτικής πολιτικής της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

 

Ποτέ (!) δεν προτάθηκε αναδιάρθρωση του χρέους και εξέταση διαγραφής κάποιου μέρους του συνολικού δημοσίου χρέους από καμία κυβέρνηση, ακόμα και τότε που τα οικονομικά ήταν σε καλύτερη κατάσταση από την σημερινή. Σύμφωνα με τα στοιχεία αρκετών οικονομικών αναλυτών, το χρέος που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι μονάχα ένα μέρος. Υπάρχουν κι’ άλλα «παγωμένα» χρέη που θα μπουν σε ισχύ μετά το 2016. Αυτή η κρυφή τακτική εξυπηρέτησε συμφέροντα κυβερνήσεων, που μια απ’ αυτές επέτρεψε να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ουσία είναι Οικονομική ένωση και τίποτα παραπάνω. Το Ευρώ δεν ελέγχεται από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης αλλά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – οργανισμός ιδιωτικός και όχι δημόσιος όπως πιστεύει η πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα λεφτά ανήκουν στις χώρες της Ευρώπης μόνο υπό μορφή των δανείων, του χρέους με απλά λόγια. Δεν υπάρχει αντίκρισμα σε χρυσό ή άλλο πολύτιμο μέταλλο όπως το ασημί, πράγμα που καταργήθηκε εδώ και πολλές δεκαετίες.  Τα κρατικά ομόλογο που θεωρούνται η περιουσία του κάθε κράτους, στην ουσία αποτελούν συμβόλαια χρέους, δηλαδή υπόσχεση επιστροφής των χρημάτων που δανείστηκε το κράτος από την τράπεζα. Κάθε ομόλογο αντιστοιχεί σε κάποιο χρηματικό ποσό. Και τα ομόλογα αυτά ως γνωστό αγοράζονται και πωλούνται στα χρηματιστήρια, δηλαδή κάποιοι αγοράζουν και πουλάνε το χρέος της κάθε χώρας με σκοπό κάποιο κέρδος. Η τιμή των ομολόγων κυμαίνεται με την βοήθεια των «παιχνιδιών» των μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Κάποιες οικονομικές ορολογίες είναι δυσνόητες για τους πολίτες που δε έχουν ασχοληθεί με τα οικονομικά και αυτήν την άγνοια την εκμεταλλεύονται όσοι ασχολούνται με το οικονομικό παιχνίδι κέρδους.

 

Με την βοήθεια των ΜΜΕ, η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση και καθοδηγεί την κοινή γνώμη χρησιμοποιώντας παγιωμένες μεθόδους χειραγώγησης. Δεν θα μπούμε στην διαδικασία της ανάλυσης μεθόδων που κάποιες αποτελούν κυρίως θέμα συζητήσεων μεταξύ των συνομωσιολόγων, αλλά δεν παύουν να κρύβουν αλήθειες. Όμως το γεγονός ότι με την υποβάθμιση της παιδείας, της κουλτούρας, με την απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων και αδιαφορώντας για τις πραγματικές λύσεις, οι πολιτικοί καταφέρνουν να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως Σωτήρες της χώρας και ως μοναδικούς. Τα ΜΜΕ δεν προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο, αλλά αντιθέτως συνεργαζόμενα με τα κόμματα και με άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες, εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και των συνεργαζόμενων μ’ αυτά πλευρών. Τα σημαντικά γεγονότα δεν προβάλλονται ή και παραποιείται η είδηση.

 

Οποιαδήποτε προσπάθεια των συνδικάτων και άλλων οργανώσεων των εργαζομένων, με τις γνωστές πορείες και διαμαρτυρίες δεν έχει αποδώσει καρπούς εδώ και χρόνια, αντιθέτως βλέπουμε να μειώνονται τα δικαιώματά μας συνεχώς. Οι μισθοί και συντάξεις μειώθηκαν και αν αναλογιστούμε την συνεχής αύξηση τιμών των προϊόντων η μείωση αυτή είναι πάρα πολύ δυσανάλογη και καταστρεπτική για την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Εκτός αυτού συνεχώς γίνεται προσπάθεια αύξησης των ωρών εργασίας, πράγμα που κυρίως αφορά στις δημόσιες υπηρεσίες και όπως καταλαβαίνετε εφόσον μιλάμε για υπηρεσίες, ΚΑΝΕΝΑ απολύτως όφελος δεν υπάρχει, διότι μιλάμε για υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών και όχι παραγωγής.

 

Αυτά και άλλα πολλά προβλήματα συνεχώς αυξάνονται και είναι σίγουρο ότι με την σημερινή πολιτική κατάσταση δεν υπάρχει διέξοδος.

 

Οπότε, τι μπορεί να γίνει?

 

Καταρχάς, να εφαρμοστεί το Σύνταγμα που οι νόμοι αυτοί προστατεύουν τους πολίτες. Η κυβέρνηση και όσοι υπέγραψαν το μνημόνιο είναι υπόλογοι στον νόμο με τις κατηγορίες για Εσχάτη Προδοσία κατά της χώρας. Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης που ξεκίνησε με την μήνυση ενός συμπολίτη μας Δημήτρη Αντωνίου, έγινε στις αρχές του Ιανουαρίου του 2011. Από την στιγμή που το εφετείο προχώρησε στην κίνηση αυτή σημαίνει ότι η μήνυση έγινε δεκτή και εκκρεμούν οι κατηγορίες για τις οποίες οι υπόλογοι θα πρέπει να εξεταστούν. Δεν γνωρίζω σε ποια φάση βρίσκεται η υπόθεση, αλλά η αρχή έγινε.

 

Δεύτερο. Πριν λίγο βγήκε ελεύθερα στο διαδίκτυο ένα Ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο Debtocracy – Χρεωκρατία, όπου με πολύ απλό τρόπο παρουσιάζονται παραδείγματα άλλων χωρών που βρισκόντουσαν στην δική μας παρόμοια οικονομική συγκυρία κα με ποιο τρόπο βγήκαν απ’ αυτήν. Υπάρχει νόμος για Απεχθές Χρέος (ή σε βίντεο από την ταινία), τον οποίο χρησιμοποίησαν στο παρελθόν οι μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ στην περίπτωση του Ιράκ (ως η πιο πρόσφατη) διαγράφοντας το χρέος που είχα η χώρα. Το ίδιο εφαρμόστηκε και στο Εκουαντόρ, όπου μετά από ανασχηματισμό της κυβέρνησης, διαγράφτηκε το 70% του χρέους.

 

Για να γίνει αυτό στην Ελλάδα έχει συσταθεί η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, η οποία αποτελείτε από τους οικονομολόγους και γνώστες της οικονομίας και όχι από τους ανθρώπους της σημερινής πολιτικής σκηνής που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση. Μετά από την εξέταση όλων των υποθέσεων και άνοιγμα όλων των λογαριασμών είναι πολύ πιθανόν το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους που έχει η Ελλάδα να θεωρηθεί ως Απεχθές.

 

Σύμφωνα με τον κλασσικό ορισμό του Απεχθούς Χρέους (odious debt), τρία είναι τα κριτήρια τα οποία πρέπει να ικανοποιούνται: 1) τα δάνεια που έχουν συναφθεί να μην ήταν προς όφελος του πληθυσμού της χώρας, 2) να μην ήταν εις γνώσιν αυτού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε να τα εγκρίνει, ούτε να τα απορρίψει, και 3) όλα αυτά να ήταν εις γνώσιν των πιστωτών. …Και τέτοια δάνεια έχουμε πολλά, όπως το δάνειο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων που υπερέβη κατά πολύ το αρχικό ζητούμενο ποσό.

 

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει κατά τη γνώμη μου να επιστρέψει στην Δραχμή. Όλες οι δηλώσεις των γνωστών οικονομολόγων που περίτρανα προβάλλονται από τα ΜΜΕ, και μιλάνε για την ολοκληρωτική χρεωκοπία στην περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη, δεν είναι παρά μια παραπλάνηση και ψέμα. Υπάρχουν αρκετοί ξένοι οικονομικοί αναλυτές όπως ο Max Keiser και άλλοι, έτσι και Έλληνες όπως ο κ. Καζάκης και άλλοι, που υποστηρίζουν και έχουν στοιχεία για ακριβώς αντίθετο. Βέβαια όλα αυτά πρέπει να συμβούν με προϋποθέσεις. Η Δραχμή θα πρέπει να ελέγχεται ΜΟΝΟ από το ελληνικό κράτος και όχι από ΚΑΜΙΑ ιδιωτική τράπεζα (Η Εθνική Τράπεζα είναι ιδιωτική), όλες οι τράπεζες θα πρέπει να κρατικοποιηθούν χωρίς να χάσουν τις περιουσίες τους οι πολίτες. Και το νόμισμα θα πρέπει να έχει αντίκρισμα σε κάτι που όντως έχει αξία, όπως πολύτιμα μέταλλα – χρυσός και ασήμι, και όχι βάσει χρέους ομολόγων. Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα έχει πάρα πολύ χρυσό και τις χρωστάει η Γερμανία από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλα αυτά σε μικρό χρονικό διάστημα θα ανεβάσουν οικονομικά την χώρα.

 

Καμιά αγορά δεν θα στραφεί εναντίον μας, όπως ισχυρίζονται αρκετοί, τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών που ψάχνουν για εξαγωγές δεν θα επιτρέψουν ιδίως τώρα, σε κατάσταση οικονομικής κρίσης, να αποκλείσουν τις οικονομικές σχέσεις με εμάς, χάνοντας εμάς από πελάτες. Αν ανεβάσουν τις τιμές, θα πέσουν οι πωλήσεις τους.

 

Τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαγητό και άλλα, μπορούν να παραχθούν και στην Ελλάδα. Με την είσοδο μας στην ΕΕ, αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε την παραγωγή, λόγων σων συνθηκών της οικονομικής αυτής ένωσης. Αυτό δεν θα είναι πλέον εμπόδιο και εκτός αυτού…και είναι σημαντικό αυτό…. Θα αναπτύξει την αγροτική μας και άλλες βιομηχανίες προσφέροντας θέσεις εργασίες και αποκεντρώνοντας τον πληθυσμό από τις μεγαλουπόλεις. Με το ίδιο τρόπο θα λυθεί και το πρόβλημα των μεταναστών, που θα βρουν δουλειά σε χωριά σε αγροκτήματα και φάρμες. Να φάμε, να ντυθούμε, να κοιμηθούμε θα έχουμε που… Και μην ξεχνάμε την εσωτερική μας αγορά, που με τις καινούργιες θέσεις εργασίας και εσωτερικό εμπόριο θα κινηθεί αυτή η κυκλική καταναλωτική πορεία του χρήματος. Θα αναπτυχθεί και ο τουρισμός και άλλες μορφές του.

 

Αυτά τα λίγα έχω να πω χωρίς να έχω ειδικές γνώσεις. Πιθανόν να ξέχασα πολλά Ψάξτε στο διαδίκτυο για πληροφορίες και ξεκολλήστε από τα Μέσα Μαζικής Αποχαύνωσης. Λύσεις υπάρχουν και μπορούμε να τις υλοποιήσουμε.

Last modified on Thursday, 01 December 2011 12:39
Rate this item
(0 votes)


Add comment


Security code
Refresh

Jholidis

Δεν είμαι μέλος της κοινωνίας αυτής, καμιάς κοινωνίας δεν είμαι…απλά συνυπάρχω αναγκαστικά.

Website: www.jhweb.gr

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo