Φιλοσοφία

Έχω να ομολογήσω ότι δεν είναι καθόλου φαν της σύγχρονης έννοιας της φιλοσοφίας. Και ενδεχομένως κάποια κοντινά μου πρόσωπα να διαφωνήσουν με μένα, κάτι που βρίσκω εντελώς φυσιολογικό από πολλές απόψεις, ακόμα και από εκείνες που κρύβονται πίσω από τις λέξεις των αγαπημένων τους φιλοσόφων, αλλά για μένα αυτή η διαφωνία είναι εποικοδομητική. Ως γνωστό, πάντα μαθαίνεις και συνήθως μαθαίνεις από την διαφορετικότητα, σύγκριση και σύγκρουση απόψεων, από κάτι νέο. Και η μάθηση είναι πάντα ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ, είναι σημαντικό αυτό, άσχετα αν κάποιοι δάσκαλοι ξεχνάνε το γεγονός ότι και με την άσκηση της διδασκαλίας βελτιώνονται, και δεν υπάρχει κορεσμός γνώσης.

 

 

Οι περισσότεροι γνώστες, δεν μπορώ να τους πω φιλοσόφους για τους δικούς μου λόγους, είναι υπερόπτες και ως γνωστό παρασυρόμενοι από την προσωπική αντίληψη του επιπέδου γνώσεων, πολλές φορές φτάνουν σε σημείο να καταρρίπτουν τις ίδιες αξίες που υπερασπίζονται. Εντάξει, ανθρώπινος παράγοντας. Λογικό είναι όταν προσβάλλεται το «είναι» σου να μπαίνει ο αυτόματος μηχανισμός αυτοσυντήρησης, αντίστοιχος του μηχανισμού επιβίωσης.

 

 

Ναι, δεν μ’ αρέσει ο Κρισναμούρτη, παρόλο που συμφωνώ με αρκετές από τις φιλοσοφίες του, όσον αφορά στα θέματα της κοινωνικής και ατομικής προσέγγισης. Δεν μ’ αρέσουν οι ανατολίτικες φιλοσοφίες που σχετίζονται με τον βουδισμό ή κάποιες άλλες παραπλήσιες μυθικό-θρησκευτικές εικόνες ή δόγματα. Γενικά, οι σύγχρονοι φιλόσοφοι, προερχόμενοι και δανειζόμενοι των διδασκαλιών αυτών, που ασχολούνται κυρίως με κοινωνικά θέματα, καλώς τα προσεγγίζουν και τα παρουσιάζουν, αλλά οι λύσεις που προβάλλονται μέσα από τις διδασκαλίες τους δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. (Και υπάρχει και δεύτερο πρόβλημα που θα αναφερθώ στην μεθεπόμενη παράγραφο.)

 

Ναι μεν το θέμα βρίσκεται στην αλλαγή της νοοτροπίας του ατόμου και ναι μεν η κοινωνική νοοτροπία (ας το πούμε έτσι) αποτελείται από τα άτομα που την απαρτίζουν και συνεπώς με την συμπεριφορά τους την διαμορφώνουν… αλλά… τα θεμέλια της κοινωνικής ευημερίας, εξαρτώνται από άλλους πιο ζωτικούς παράγοντες. Και το σημερινό κοινωνικό-οικονομικό μας σύστημα δεν βοηθάει στο να επέλθει η αλλαγή. Τα πρωτεύοντα για τον άνθρωπο πάντοτε θα είναι τα προς τα ζην = φαγητό και στέγη + κάποιοι άλλοι παράγοντες που είναι εξίσου σημαντικοί. Και όπως λέγανε οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι: Νους υγιής εν σώματι υγιή που υποχρεωτικά δουλεύει και ανάποδα, διότι κανένας πεινασμένος δεν θα κάτσει να φιλοσοφεί ή να σκέφτεται ωραία πράγματα, το πρώτο που θα σκεφτεί είναι το πώς να βρει φαγητό. Οπότε για να μπορέσεις να αλλάξεις τους ανθρώπους πρέπει πρώτα να τους εξασφαλίσεις το σωστό περιβάλλον. Ούτως ή άλλως ο άνθρωπος αλλάζει από μόνος του όταν δεν χρειάζεται να παλέψει για την επιβίωση, και τα ίδια φαινόμενα παρατηρούνται και στην φύση.

 

Δεύτερο πρόβλημα είναι η κατανόηση της όποιας φιλοσοφίας. Κάθε άνθρωπος αφομοιώνει την πληροφορίας αντίστοιχα με την αντίληψή του, το επίπεδο γνώσεων και άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που συνήθως αγνοείται είναι πολιτισμικό-πολιτιστική διαφορά κουλτούρας. Οπότε αυτό που συμβαίνει, είναι να προσαρμόζει την φιλοσοφία στα μέτρα του και συχνά αποβάλλει αξιόλογα «συστατικά» είτε προηγούμενες εμπειρίες του είτε, λόγω της αδυναμίας πλήρης κατανόησης, κάποια ουσιώδη θέματα.

 

Αλλά… Ότι και να λέμε, όσο και να το συζητάμε, όλοι το ξέρουμε και το έχουμε αποδεχτεί ως γεγονός, αφού το συζτητάμε,….ο κόσμος μας είναι ΣΚΑΤΑ! Απ’ όποια πλευρά και να το δεις, παντού κάτι βρωμάει. Ποιος φταίει γι’ αυτό? Εμείς.

 

Οι νοοτροπία μας, οι αντιδράσεις μας, τα ήθη και έθιμα, κουλτούρα και γενικά όλα όσα κάνουμε είναι αντίκτυπο της κοινωνίας που απαρτίζουμε. Δηλαδή, θα το πω άλλη μια φορά, ότι είμαστε εμείς είναι και η κοινωνία μας, αλληλεπιδράμε συνεχώς.

 

Γιατί δεν αλλάζουμε? Αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά ξέρουμε γιατί, το είπαμε παραπάνω: κοιτάμε να επιβιώσουμε καταρχάς μέσα σ’ ένα ανταγωνιστικό, σε όλα τα επίπεδα, περιβάλλον. Δηλαδή, δεν έχουμε ακόμη εξασφαλίσει τα απαραίτητα για όλους ώστε να μπορούμε να κάνουμε και τις εσωτερικές μας αλλαγές. Αυτό που μας νοιάζει τώρα είναι το πώς θα τα βγάλουμε μέχρι την επόμενη μέρα (μεταφορικά μιλάμε). Άρα πρέπει πρώτα να διαμορφώσουμε το περιβάλλον μας. Να έχει ο καθένας τα απαραίτητα που χρειάζεται για να ζήσει. Και μετά θα αλλάξουν όλα. Τεχνολογία και επιστήμη είναι με το μέρος μας, μπορούμε να τους ταΐσουμε όλους και να τους βάλουμε στα σπίτια τους. Είπαμε όμως….κάποιοι δεν το θέλουν, κάποιοι που θέλουν να μας έχουν για δούλους…

 

Το σημαντικότερο απ’ όλες τις φιλοσοφίες αυτές, προσωπικά θεωρώ την Κατανόηση και την Παραδοχή του προβλήματος και μετά εύρεση πρακτικής λύσης. Συμβιωτικότητα είναι κάτι το αυτονόητο, από την στιγμή που ζεις μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο και μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον και εξαρτάσαι άμεσα και από τα δύο.

 

Και τέλος, να μην παρεξηγηθούμε, θα χρησιμοποιήσω την φράση του Clint Eastwood:

 

“Opinions are like assholes, everybody has one”

Last modified on Monday, 28 November 2011 11:44
Rate this item
(0 votes)


Comments   

Jholidis
0 #2 Jholidis 2011-11-28 11:46
Νίκο σ'ευχαριστώ, ειδικά για το ιστορικό και την προέλευση της φιλοσοφίας. Ήθελα να το ενσωματώσω στο κείμενο, αλλά θα πήγαινε μακριά η βαλίτσα. Πάντως συμφωνώ απόλυτα σ'αυτό το θέμα.

Δεν χρειάζεται υποχρεωτικά να ισοπεδώνουμε όλα, αν και μ' αρέσει αυτό ;) όμως το να υπάρχει μια σχετική 'προσγείωση' δεν είναι κακό. Καμιά φορά η ενασχόληση με ένα θέμα, όπως η φιλοσοφία, σε απομακρίνει από τον πραγματικό στόχο, διότι ακολοθείς κάποιες "προδιαγρφές" και όπως αναφέρομαι και στο κείμενο δεν έχουν όλοι την ικανότητα να διακρίνουν αυτό το πρόβλημα.

Σημαντικό μειωνέκτημα, κάτι που ξέχασα να αναφέρω, είναι ότι οι σύγχρονη φιλόσοφοι στην προσπάθεια εξερεύνησης της λύσης των προβλημάτων στην ανθρώπινη συμπεριφορά, το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να λύσουν το επιφανειακό πρόβλημα και όχι να λύσουν το πραγματικό - το οποίο είναι και η κύρια αιτία των υπόλοιπων προβλημάτων.
Είναι σαν να προσπαθούμε να λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα με το παρόν μονεταριστικό σύστημα.
Quote
Nikow
0 #1 Nikow 2011-11-28 11:45
Συμφωνώ με αυτά που λες σε γενικές γραμμές.

Αλλά...πάντα υπάρχει ένα αλλά.

Το "νους υγιής εν σώματι υγιει" σημαίνει ακριβώς αυτό που λες κι όχι αυτό που κατάλαβες.

Η φράση χρησιμοποιείται , όταν θέλουμε να δηλώσουμε ότι η πνευματική κατάσταση του ανθρώπου δεν είναι άσχετη με τη σωματική του κατάσταση, και σημαίνει ότι ένας νους υγιής πρέπει να κατοικεί μέσα σ' ένα υγιές σώμα. Όντως, σε έναν πεινασμένο είναι δύσκολο να μιλάς για "φιλοσοφία".

Δυστυχώς όμως, η έννοια της λέξεως αλλά και η ενασχόληση με την φιλοσοφία είναι παρερμηνευμένη στις σύγχρονες επιφανειακές κοινωνίες.

Η λέξη φιλοσοφία ετυμολογικά είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό φιλείν (που σημαίνει αγάπη) και τη λέξη σοφία. Η φιλοσοφία ασχολείται με ερωτήματα ή απορίες που μπορούμε να αποκαλέσουμε οριακά, θεμελιώδη, ή έσχατα.
Γενικώς θα μπορούσε να διατυπώσει κανείς ότι φιλοσοφική σκέψη είναι η διανοητική διερεύνηση βαθέων ερωτημάτων για την σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο και την θέση του σ’ αυτόν.

Η φιλοσοφία δημιούργησε τα θεμέλια της επιστημονικής σκέψης, ας μην ξεχνάμε τον Θαλή που είπε, «για να κατανοήσουμε τον κόσμο, απαιτείται να γνωρίζουμε τη φύση του.», τον Ηράκλειτο που υποστήριξε ότι η πρωταρχική ουσία στον Κόσμο είναι η ενέργεια (το πυρ) κι ότι ο κόσμος είναι «Πυρ αείζωον, που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο» και αποτελεί θεμέλιο της σημερινής κβαντικής θεώρησης του σύμπαντος, τον Παρμενίδη που δίδασκε το «όλα είναι ένα», τον Λεύκιππο που έλεγε ότι ο κόσμος αποτελείται από ανεπαίσθητα μεμονωμένα σωματίδια και τον Δημοκριτο που βασίστηκε στα λεγόμενα του Λευκιπου για να αναπτύξει την ατομική θεωρία.
Ο Σωκράτης, ένας από του κλασσικότερους φιλόσοφους της αρχαιότητας, ήταν ο θεμελιωτής της πρώτης παραμέτρου που χρησιμοποιούμε σήμερα στην επιστημονική μέθοδο, της Υπόθεσης. Δημιούργησε την διαλεκτική μέθοδο της έρευνας όπου για την επίλυση ενός προβλήματος, θα πρέπει το πρόβλημα να αναλυθεί σε μια σειρά ερωτημάτων.

H Φυσική ιστορία ξεκινά με τον Αριστοτέλη και άλλους αρχαίους φιλοσόφους, οι οποίοι ανέλυσαν την ποικιλομορφία του φυσικού κόσμου.
Ο Αρίσταρχος ο Σαμιος πρότεινε για πρώτη φορά ένα ηλιοκεντρικό μοντέλο του σύμπαντος που μετέπειτα χρησιμοποίησε ο Κοπέρνικος.

Μιλάμε λοιπόν για πολυπράγμονες ανθρώπους όπου δεν κάθονταν όλη μέρα στο σπίτι να σκέφτονται. Ήταν άνθρωποι με πολυ-επιστημονι κότητα. Ήταν φυσικοί, αστρονόμοι, μαθηματικοί, ποιητές, αθλητές, ιατροί κλπ. και το κίνητρο τους ήταν να εξηγήσουν τον κόσμο γύρω τους και να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα.

Από εκεί και πέρα , η Ανατολίτικη φιλοσοφία έχει της ρίζες τις στον μυστικισμό και αδιαμφισβήτητα ισχύει ότι αυτή ήταν και μέγιστη διαφορά των δυο τρόπων σκέψης.

Ο Δυτικός, στηρίχτηκε στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία που δεν αποδεχόταν τα δόγματα και τον μυστικισμό , από την άλλη ο μυστικισμός τα δόγματα και η εξ-αποκαλύψεως αλήθειες αποτέλεσαν τα θεμέλια του ανατολικού τρόπου σκέψης.

Το θέμα που αντιμετωπίζουμε είναι διττό. Δηλαδή αν θέλουμε έναν καλύτερο αύριο θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε δυο πράγματα. Στην τεχνική εφαρμογή που δίνει λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων, που ως γνωστών είναι επί το πλείστων τεχνικά, και στην εκπαίδευση που διαμορφώνει τον ανθρώπινο νου ώστε να αντιληφθεί βαθύτερες έννοιες, εξαλείφοντας την άγνοια.

Η φιλοσοφία, με την πραγματική της έννοια, δηλαδή ως η διανοητική διερεύνηση βαθέων ερωτημάτων για την σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο και την θέση του σ’ αυτόν, εμπεριέχεται και στα δυο. Στην σημερινή εποχή βρίσκει την εφαρμογή της σε όλα τα πεδία των επιστημών.

Το Θεμέλιο της τεχνικής πραγματικότητας ήταν και είναι η λογική σκέψη.

Ένας θεωρητικός φυσικός θα πρέπει να έχει την δυνατότητα της φιλοσοφικής προσέγγισης της υπόθεσης πριν προτείνει μια νέα θεωρία, δεν μπορεί, εκ τον πραγμάτων, να πάει στην εφαρμογή της θεωρίας του πριν καταλήξει σε κάποιες απαντήσεις μέσα από την υπόθεση, μόλις έχει κάποιες απαντήσεις περνάει στην απόδειξη της θεωρίας μέσω των πειραμάτων.

Η Εκπαίδευση έχει ανάγκη την φιλοσοφία γιατί βοηθά στη διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης σκέψης, στην ηθική και τις πραγματικές αξίες.

Τελειώνοντας, είναι σπουδαίο να φτάνουμε στο σημείο του να κατανοούμε ότι τα προβλήματα της ανθρωπότητας είναι τεχνικά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφορίζουμε ή να ισοπεδώνουμε την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται και να θέτουν ερωτήματα....δη λαδή να φιλοσοφούν....α πό όποια σχολή κι αν προέρχονται.
Quote

Add comment


Security code
Refresh

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo