Νομίζετε ότι είστε ελεύθεροι?

You divided between the romance of resistance and the willingness to adapt to survive… Mr. Freeman

Το είχα ξαναγράψει παλιότερα (εδώ Περί ελευθερίας) αλλά νομίζω η απομυθοποίηση της έννοιας «Ελευθερία» πρέπει να ξανατονιστεί. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι είσαι και πόσο ελεύθερος είσαι. Και για να καταλάβεις τι είναι ελευθερία πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσεις για ποιο σύστημα δουλείας μιλάμε. Το είπε και ο Mr Freeman και είναι και λογικό.

Έτσι δεν είναι? Αναγνωρίζουμε πρώτα, τι είναι αυτό μου μας κρατάει δέσμιους, για να καταλάβουμε από τι εξαρτόμαστε. Και κάποιες ελευθερίες τις έχουμε κερδίσει… Αλλά είναι τόσο ασήμαντες και δευτερεύουσες αυτές οι ελευθερίες, σε σχέση με μια και μοναδική ΑΛΗΘΕΙΑ:

Είστε τόσο Ελεύθεροι όσο το επιτρέπουν τα λεφτά που έχετε. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια.

 

Είτε το θέλετε είτε όχι είμαστε δούλοι αυτής της πλασματικής οικονομίας. Και η ελευθερία μας εξαρτάται άμεσα από το αν έχουμε το χρήμα και την ποσότητά του. Αναλόγως της ποσότητας έχετε πρόσβαση σε κάποιες ανέσεις που κάποιοι άλλοι αδυνατούν να παρέχουν στους εαυτούς τους. Η Ελευθερία πρόσβασης «φυλάσσεται» από ένα συγκεκριμένο «μέτρο».

Τις παροχές σας, το φαγητό, την στέγη, την διασκέδαση, τα έχετε ως δεδομένα. Και υπάρχει κι’ άλλο ένα δεδομένο που θεωρείτε δικαίωμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι η απαραίτητη ανάγκη, μέσον δηλαδή για να έχετε τις παροχές σας: είναι η δουλειά. Είναι το μέσον, με τον οποίο αποκτάτε το «εισιτήριο» στο σουπερμάρκετ, την δυνατότητα να αποκτήσετε σπίτι η αυτοκίνητο και σας επιτρέπει να βγαίνετε έξω, δεν έχει σημασία το που, για να διασκεδάσετε.

Και πόσο εύκολα χάνετε αυτές τις αυτονόητες και δεδομένες ελευθερίες?
Πολύ εύκολα!

Αρκεί κανείς να κάνει μια βόλτα στο κέντρο της πόλης να το διαπιστώσει, να αντικρίσει τους πρώην ελεύθερους ανθρώπους, που τώρα περιμένουν να τους δώσετε ένα μικρό ποσοστό από την δική σας «ελευθερία»… ίσα για να βγάλουν τη μέρα, να φάνε… Δεν το λέω να αισθανθείτε λύπη γι’ αυτούς.

Το λέω για να καταλάβετε το πόσο εύθραυστη είναι η Ελευθερία σας.
Να καταλάβετε ότι τα δεδομένα αυτά τα χάνετε σε μια στιγμή.

Και το βασικότερο… Αυτό Δεν είναι Ελευθερία! Είναι συνεχής πάλη να κρατηθείτε εκεί που βρίσκεστε.

Και το γελοίο της υπόθεσης… Ενώ εσείς παλεύετε να κρατήσετε τις ελευθερίες σας… Κάποιοι άλλοι ορίζουν το πόσο θα κοστίσουν αυτές οι ελευθερίες.

Και ακόμα πιο γελοίο… Το ανέχεστε και δεν κάνετε τίποτα γι’ αυτό!

Last modified on Tuesday, 29 November 2011 09:50
Rate this item
(0 votes)