Οι φίλοι μου και άλλα ζώα

Ο τίτλος να μην σας προσβάλει (για να ξεκαθαρίζουμε), δεν έχει αυτό το σκοπό. Παρεμπιπτόντως τον δανείστηκα από ένα φίλο μου, και μου φαίνεται πως ταιριάζει πάρα πολύ σε πολλές περιπτώσεις.

Το ξέρω ότι σας αρέσει να τα προσαρμόζετε όλα πάντα σύμφωνα με το επίπεδο κατανόησης και της γνώσης σας + κέρδος είτε συναισθηματικό είτε υλικό είτε οτιδήποτε άλλο + τωρινή σας κατάσταση διαβίωσης + κοντινός κοινωνικός περίγυρος + κάποιες άλλες παραμέτρους που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά σας, όπως οι πεποιθήσεις σας τα πιστεύω σας.

Θεωρητικά είστε ο καθένας σας μια προσωπική θεότητα, στην οποία θέλετε να πιστεύουν οι άλλοι. Κάποιοι δε αρκετά «αχόρταγοι» δεν δέχονται να συνυπάρχουν με άλλες θεότητες και νομίζουν ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από την δική τους τόσο ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Είστε αποκλεισμένοι στον δικό σας, προσωπικό, μικρόκοσμο με κλειστά σύνορα. Σας αρέσει να λειτουργείτε επιθετικά, όπως σε μεγάλη κλίμακα κάνουν οι εχθρικές χώρες, για να ενισχύσετε τα σύνορά σας ή και να προσκομίσετε άλλον έναν «δορυφόρο» (αρχαία ελληνικά  αυτός που φέρει το δόρυ, ο σωματοφύλακας)… Με άλλα λόγια χτίζετε ένα περιβάλλον φιλικό για εσάς και μόνο. Είναι απόλυτο αυτό, μην προσπαθείτε να το αρνηθείτε. Σας αρέσει ή όχι έτσι είναι.

Και ξέρετε πότε νιώθετε άσχημα? Όταν κανένας δεν σας ακούει ή δεν σας υπολογίζει. Δεν μπορείτε χωρίς τους άλλους. Τους χρειάζεστε. Και όσο πιο αδύναμη προσωπικότητα έχετε τόσο και πιο πολύ εκδηλώνεστε. Ειδικά για να τονωθεί σημαντικά ο εγωισμός σας, η επιβολή σας πάνω στις απόψεις των άλλων σε συνδυασμό με την αναγνώριση αυτής της υπεροχής σας από τους άλλους, σας δίνει την ικανοποίηση που τόσο πολύ αποζητάτε.

Μ’ αρέσει να παρακολουθώ αυτά τα παιχνίδια. Μου επιβεβαιώνουν πολλές φορές τις αδυναμίες των ανθρώπων. Κάτι που προσπαθώ εδώ και χρόνια να αποβάλλω από μένα. Στ’ αρχίδια σας?! Και τι με νοιάζει ;) χαχαχα

Στο θέμα μας. Παρατηρήστε και δείτε τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Γιατί να συμβαίνει αυτό? Δυστυχώς, έτσι όπως το βλέπω εγώ, απλά δεν κατανοούμε επαρκώς όλη την λειτουργία της συναναστροφής μας της κοινωνικότητάς μας.

Όχι, ο εγωισμός δεν είναι το κριτήριο, ούτε ο στόχος είναι η ικανοποίηση του. Ο εγωισμός είναι το εργαλείο. Δηλαδή δεν πάμε να ικανοποιήσουμε τα του Εγώ μας πάντα, αλλά με βάση τον εγωισμό μας, χτίζουμε τις προϋποθέσεις που θα μας αποδώσουν ένα φιλικό και βιώσιμο περιβάλλον. Περιβάλλον στον οποίο θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε όπως ακριβώς θα έπρεπε. Όπου ο καθένας θα πάρει αυτό που θέλει. Μόνο που στην πραγματικότητα απλώς συντελείτε σ’ αυτό που λέγεται ζωή. (Αν δεν καταλάβατε, τα παραδείγματα είναι και στην φύση).

Δεν χρειάζεται να ψάξετε για το νόημα της ζωής και της ύπαρξής σας. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά δεν μπορείτε να χάψετε το γεγονός ότι είστε τόσο ασήμαντα μικροί και η διανόησή σας, που προέρχεται από ένα όργανο που θα έλεγα έχει εξελιχθεί σημαντικά σε  σύγκριση με τα υπόλοιπα θηλαστικά και ονομάζεται εγκέφαλος, δεν θέλει να συμβιβαστεί με το γεγονός αυτό.

Αυτό που συμβαίνει γύρω μας, εάν το αντισταθμίσουμε με Gb πληροφοριών, βγαίνει ένας αριθμός με πάρα πολλά μηδενικά. Ο εγκέφαλος αφομοιώνει όλες αυτές τις πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω των αισθητήριων οργάνων…αλλά… Η αντίληψη όμως του περιβάλλοντα κόσμου μας, σε όλους ανεξαιρέτως, περιορίζεται στην πολύ μικρότερη ποσότητα Gb από την αρχική. Αυτό που «βλέπετε» είναι πολύ πιο μικρό σε σχέση αυτό που λαμβάνετε. Δεν είναι κάτι το κακό, ούτε σας μειώνει ως άτομα και θίγει την θεότητά σας. Μέχρι εδώ έχουμε φτάσει.

Το πρόβλημα, εγώ τουλάχιστον, το βλέπω αλλού. Αυτό που συμβαίνει δηλαδή, είναι ότι οι άνθρωποι, αλαζονικά ίσως, προσπαθούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, με διάφορες μεθόδους, αγνοώντας όμως την πραγματική τους «φύση». Τον ρόλο τους στην συνεχόμενα εξελικτική πορεία όλου του πλανήτη, ως Ένα Οργανισμό. Και αυτονόητα αυτό που συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι να αγνοούνται και να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα κάποια ιδιαίτερα θέματα, χωρίς τα οποία αυτό το «πήδημα μερικών αρχικών κεφαλαίων», είναι μια σημαντική παράλειψη.

Όχι, οι ξαφνικά τρέντι, εξευρωπαϊσμένες ανατολίτικες φιλοσοφίες και κουλτούρες εξερεύνησης του «εγώ» σε σχέση με το «μας» δεν θα βοηθήσουν… ή και θα μπορούσαν εάν οι «προσηλυτισμένοι» άκουγαν και αφομοίωναν τις διδασκαλίες όχι με κυριολεκτική τους έννοια, αλλά με την μεταφορική.

Το ίδιο πρόβλημα είναι και η θρησκεία. Δεν μπορείς να τα παίρνεις όλα της μετρητοίς, δεν βγάζεις νόημα. Η θρησκεία είναι αστρολογία, είναι η προσομοίωση των αστικών φαινομένων στην ανθρώπινη τους μορφή, που ακόμη και για πιο «απλά μυαλά» μπορεί να φανεί οικία και καλοδεχούμενη. Και εδώ ακόμα, (αυτό που λέγαμε πριν για τα Gb πληροφοριών),  αφομοιώνεται μοναχά ένα ποσοστό. Και εφόσον υπάρχει ένα μεγάλο περίσσευμα πληροφοριών, αποδίδεται αυτή η θεϊκή ιδιότητα σε αυτό το παραμύθι….

Ίσως οι αρχαίοι, μην έχοντας να διαχειριστούν τόσες πληροφορίες, σκεφτόντουσαν πιο σωστά? Οι δικοί μας, οργάνωναν «και γαμώ» τα πάρτι! Κάτι ήξεραν…

Και εσείς, τόσο πολύ απασχολημένοι με τον διαγωνισμό για την καλύτερη προσωπικότητα, καλλιστεία blog για παράδειγμα, στην προσπάθεια να «φάτε» τους άλλους, έχετε προκαλέσει τέτοια φασαρία για το τίποτα που έχετε χάσει τον μπούσουλα. Δεν χρειάζεστε τηλεόραση, δείτε τι κάνετε, έχει περισσότεροι πλάκα….gods wannabies… Καληνύχτα και όνειρα γλυκά, κανείς να μην ταράξει τα όνειρα που βλέπετε.

Α ναι, ήθελε κανείς από εσάς να έχει κάποιον άλλον από πάνω σας να σας λέει τι να κάνετε και εσείς να εκτελείτε τις διαταγές του χωρίς αντίρρηση? Θα το δεχόσασταν αυτό? Βλέπετε ότι δεν μπορείτε να έχετε ισότητα και πλήρες ελευθερία στο κοινωνικό μπουρδέλο που έχουμε? Κανείς δεν δέχεται να θεωρείται κατώτερος και η άρνηση αυτή τον παρακινεί να θέλει να είναι ανώτερος των άλλων…να μην χάσει την θέση του στον θρόνο.

Και όσο εσείς παλεύτετε…η Ζωή συνεχίζεται…και είστε ανήμποροι να μην συμμορφωθείτε με τις προδιαγραφές της για εσάς. Και η Ζωή είναι πολύ πιο απλή, απ’ ότι νομίζετε και φαντάζεστε.

PS. Η Συνέχεια...

Last modified on Monday, 02 January 2012 10:39
Rate this item
(1 Vote)


Add comment


Security code
Refresh

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo