Σύνδρομο αδυναμίας της αποδοχής

Είναι μια παθολογία που χτυπάει μπορούμε να πούμε 100% πληθυσμού. Σε όλους τους τομείς. Αδυνατείτε να αποδεχτείτε τα πάντα. Ξεκινώντας από τον εαυτό σας καταλήγοντας σε μικροπράγματα της καθημερινότητας. Παρόλο αυτά καταφέρνετε να συμβιώνετε με όλους… αν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό συμβίωση. Εκτός αν θεωρήσουμε αυτήν την μετριότητα συμβίωση.

Δεν μπορείτε να δεχτείτε τους άλλους γι’ αυτό που είναι. Και ναι, πώς να τους δεχτεί κανείς, εφόσον δεν εμπίπτουν στα δικά σας προσωπικά κριτήρια αποδοχής, είτε είναι ομορφιά, είτε η δυνατότητα επικοινωνίας, είτε ο τρόπος έκφρασής τους ξεκινώντας από το σωματικό, φραστικό, μέχρι και  ρουχισμό ή οτιδήποτε άλλο…

Πάντα κρίνεται τους άλλους σύμφωνα με τα προσωπικά σας πιστεύω. Αλλά έχετε όμως αποδεχτεί τον εαυτό σας, έτσι όπως είναι? Γιατί εάν το βασικό σας κριτήριο δεν αποτελεί τον απόλυτο βαθμό σύγκρισης, τότε η διεργασία αποδοχής του άλλου τίθεται υπό αμφισβήτηση όσον αφορά στην ορθότητα.

Μην προσπαθείτε να αποφύγετε να κάνετε στον εαυτό σας αντίστοιχες «ερωτήσεις» που κάνετε στους άλλους που από τις απαντήσεις τους θα κρίνετε μετά και αναλόγως θα τους δεχτείτε ή όχι. Δείτε πρώτα τι δεν σας αρέσει στον εαυτό σας. Σίγουρα θα βρείτε πολλά.

Αλλά όλη αυτή η διαδικασία έχει έναν κρυφό σκοπό. Ότι κάνετε με τον εαυτό σας, το κάνετε μόνο και μόνο να σας αποδεχτούν οι άλλοι. Γι’ αυτό και κρύβετε προσεκτικά τα ελαττώματα σας από τους άλλους. Βέβαια η αναγνώριση των ελαττωμάτων σας και μόνο είναι ένα βήμα προς την κατανόηση του εαυτού σας, κάτι που στις περισσότερες φορές δεν δίνετε και τόσο εύρη βάση. Η προσπάθεια της διόρθωσής σας αφορά κυρίως στον στόχο της αποδοχής σας από τους άλλους και όχι ως κριτήριο και ελαφρυντικό ως προς την δική σας  κρίση των άλλων.

Συνήθως αυτοί που πάσχουν στο μεγαλύτερο βαθμό, προτρέπουν εσάς να είστε πιο προσεκτικοί με την συμπεριφορά σας προς τους άλλους, διότι εκεί παίζεται ακόμα ένα πρόβλημα, μπορεί η προηγουμένως κρίση τους προς εσάς να καταρριφτεί. Αυτοί θέλουν εσάς να είστε πιστό αντίγραφο δικό τους, ώστε να επαληθεύονται συνεχώς. Ο εγωισμός μπαίνει ως firewall για να μην προσβληθεί το «είναι» του καθενός. Δύσκολα γκρεμίζεις κάτι που σου είναι τόσο οικείο και να χτίσεις από την αρχή. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημα που ανέφερα πριν. Δεν μπορείς να δεχτείς τον εαυτό σου ακόμα και τα λάθη σου.

Και γιατί να μην αφήνουμε ένα «παράθυρο» ανοικτό και να παίρνουμε από τους άλλους όσα μπορούμε και όσα μας είναι χρήσιμα? Ούτως ή άλλως το θέμα είναι το τι κερδίζουμε από τους ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούμε και αλληλεπιδράμε.

Rate this item
(0 votes)


Add comment


Security code
Refresh

Jholidis

Δεν είμαι μέλος της κοινωνίας αυτής, καμιάς κοινωνίας δεν είμαι…απλά συνυπάρχω αναγκαστικά.

Website: www.jhweb.gr

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo