Παρερμήνευση του ΕΓΩ μας στην επικοινωνία

Ότι και να κάνουμε, όσο και να μαθαίνουμε στην ζωή μας, ποτέ ίσως δεν θα φτάσουμε σε σημείο να πούμε ότι είμαστε αρκετά ικανοί να καταλαβαίνουμε τους άλλους και να μπορούμε να χειριζόμαστε καταστάσεις με απόλυτη ακρίβεια.

Όλες οι φιλοσοφίες και ιδίως ανατολίτικες, που έχουν γίνει τόσο trendy (σιχαίνομαι αυτή τη λέξη), όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών αναζητήσεων του ΕΓΩ, ναι μεν έχουν μια σωστή προσέγγιση επί του θέματος, αλλά κατά τη δική μου άποψη, δεν στοχεύουν στην χρησιμότητα αυτού. Εξηγούμαι… καλό είναι να γνωρίζεις τον εαυτό σου, ναι…αλλά ανήκεις σε ένα σύνολο που ονομάζεται κοινωνία και φτάνοντας σε κάποιο σημείο της αυτογνωσίας, το «καθαρό» πλέον ΕΓΩ σου δεν σου δίνει περιθώρια για εύκολη προσαρμογή στο σύνολο αυτό. Το ΕΓΩ σου, που τονώνει τον εγωισμό σου, θα σε αναγκάζει να τα βλέπεις όλα από την δική σου, πλέον διαφορετική, οπτική γωνία, κατακρίνοντας τον τρόπο ζωής και αντιμετώπισης των κοινωνικών θεμάτων των άλλων ατόμων. Αυτομάτως βάζεις τον εαυτό σου πιο πάνω από τους άλλους, όχι διανοητικά, αλλά ψυχικά. (Δεν θα «ανακατευτώ» στον όρο «ψυχή» διότι για μένα δεν υφίσταται η θρησκευτική του έννοια.)

Οι περισσότεροι κάνουν τα εξής λάθη. Καταρχάς προσπαθούν να επιβληθούν και να επιβάλλουν τον τρόπο αντίληψής τους στους άλλους μη κατέχοντες αυτήν την ιδιότητα. Βλέπε, θρησκόληπτους, που πολλές φορές αγνοούν τις όποιες προσβολές δέχονται.  Και δεύτερο λάθος  και ίσως και το σημαντικότερο, είναι ότι δεν δέχονται την διαφορετικότητα, βάζοντας όλους στο ίδιο καζάνι, αγνοώντας παντελώς την σύνθεση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του κάθε ατόμου.

Ο εγωισμός είναι το θέμα. Είναι η υπερβολή. Η απολυτότητα της  άποψης. Ναι, έχουν κάνει πολύ δουλειά με τον εαυτό τους, αλλάζοντάς τον σημαντικά και τους είναι δύσκολο να μπουν στην διαδικασία να σκεφτούν ότι ίσως έχουν χάσει κάτι στην πορεία της «μετάλλαξης» τους. Αναγνωρίζουν το έργο τους δηλαδή, προσάπτοντας μια συγκεκριμένη «τιμή».

Αν παρατηρήσετε όμως, θα δείτε ότι, στις περισσότερες κουλτούρες, όπως βουδισμός για παράδειγμα, οι ασκήσεις της αναζήτησης του ΕΓΩ πραγματοποιούνται στην απομόνωση. Μακριά από τον θόρυβο των μεγαλουπόλεων, δηλαδή του πολιτισμικού συνωστισμού της διαφορετικότητας. Ναι μεν απαιτείται η ησυχία για να μπορείς να σκεφτείς, αλλά αυτή η ησυχία γίνεται ο τρόπος ζωής με τον καιρό. Και γι’ αυτό και υπάρχουν αυτές οι περιοχές αποκλεισμένες από τον υπόλοιπο πολιτισμό. Αλλάζει ο τρόπος ζωής σου, για τις ανάγκες των ασκήσεων. Αλλά όλος ο υπόλοιπος πλανήτης ζει με τους δικούς του ρυθμούς και υπάρχουν τόσο πολλές και διαφορετικές πολιτισμικά κουλτούρες ανά τον κόσμο που η κάθε μια έχει τα δικά της δεδομένα. Εσύ θα είσαι μια μειοψηφία σ’ αυτό το σύνολο και αποκλεισμένη μάλιστα.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στις αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους σ’ αυτές τις προσπάθειες. Ο κύριος λόγος είναι απογοήτευση. Και όλα αυτά meditation, yoga και άλλες μορφές εσωτερίκευσης είναι οι τρόποι διαφυγής… στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αυτό που πρέπει να δούμε είναι το πώς μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί όλες αυτές τις γνώσεις του ΕΓΩ σου στον έξω κόσμο. Δεν είναι δύσκολο αλλά ούτε και πολύ εύκολο. Πρέπει να βρεις τον τρόπο σου. Αυτόν που σε αντιπροσωπεύει και σου ταιριάζει, πάντα σύμφωνα με τις δυνατότητές σου στην επικοινωνία. Αυτή είναι και η μαγική λέξη: Επικοινωνία. Ότι θέλεις να μεταφέρεις στους άλλους το επικοινωνείς. Ότι θέλεις να αλλάξεις μπορείς να το καταφέρεις με την σωστή προσέγγιση των ατόμων που συναναστρέφεσαι.

Ένας βασικός κανόνας: Όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως είναι προβλέψιμοι. Όλες οι συμπεριφορές και αντιδράσεις  μπορείς να τις ελέγξεις και να τις χειριστείς με τον τρόπο σου. Η ανθρώπινη συμπεριφορά βασίζεται σε κάποιους κανόνες. Κανόνες που δημιουργούνται μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο και διέπουν αυτό. Όλοι πάνω κάτω αντιδράμε σε συγκεκριμένα ερεθίσματα με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο.

Και μιας και έχεις φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο αυτογνωσίας, λογικά δεν θα σου είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τις συμπεριφορές.  Όλα τα παραδείγματα τα παίρνεις σύμφωνα με την δική σου εμπειρία, τα παίρνεις από τον εαυτό σου. Μπορείς να εκμεταλλευτείς το ΕΓΩ σου με γνώμονα ότι είσαι και εσύ μια ξεχωριστή προσωπικότητα όπως και ο συνομιλητής σου. Οι εμπειρίες του καθενός μας μπορεί να είναι διαφορετικές αλλά προέρχονται με το ίδιο μηχανισμό. Φτάνει να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την διαφορετικότητά του άλλου με την ίδια ηρεμία όπως αντιμετώπισες κάποτε τον παλιό σου εαυτό που τώρα λογικά είναι σε άλλο επίπεδο.

Πάνω απ’ όλα είναι να παραμένεις ήρεμος σε όλες τις καταστάσεις. Όχι για κανένα άλλο λόγω, παρά μόνο να μπορείς να σκέφτεσαι λογικά και να πραγματοποιείς σωστή επικοινωνία. Όλα είναι μέσα στον εγκέφαλό μας και αυτός λειτουργεί με τους δικούς σου πρωτόγονους τρόπους… αναγκάζει την παραγωγή κάποιων χημικών ουσιών που με την σειρά τους επηρεάζουν την λειτουργία όλου του οργανισμού μέχρι και τα νευρικά κύτταρα από το οποίο αποτελείται ο εγκέφαλος. Και μπορείς πολύ εύκολα να παρεκτραπείς κάτι που δεν θα σου φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η λογική παύει να είναι λογική, και αυτό συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό μας όταν οι πληροφορίες μέσω των νευρικών κυττάρων δεν περνάνε από την απαραίτητη για την λογική διαδικασία.

Πάντα να γνωρίζεις το αντίπαλό σου, έτσι δεν λένε? Κάπως έτσι συμβαίνει και στην δική μας περίπτωση. Για να γνωρίζεις όμως τον αντίπαλό σου προϋποθέτει να τον Σέβεσαι. Χωρίς σεβασμό υπάρχει περίπτωση να χάσεις και να βρεθείς προ εκπλήξεων. Δεν λέμε όμως να βλέπεις παντού αντιπάλους και εχθρούς. Μιλάμε για συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο σεβασμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει ένας διάλογος, επικοινωνία. Και για να επιτευχθεί απόλυτος έλεγχος στην επικοινωνία ο σεβασμός πρέπει να είναι αμφίδρομος. Μην περιμένετε από ένα παιδί τον σεβασμό του, εάν δεν σέβεστε το ίδιο το παιδί τις ελευθερίες τους τον τρόπο που βλέπει αυτό τον κόσμο και ίσως και εσάς με προκατάληψη σχηματισμένη από τις εμπειρίες του. Υπάρχει βέβαια μια λεπτή ισορροπία όπου ο σεβασμός μετατρέπετε σε εκμετάλλευση της κατάστασης. Αν μπορείτε να το ελέγξετε ωραία. Αλλά και πάλι τον σεβασμό μπορείτε να τον κερδίσετε.

Όπως στην μάχη, μια σοβαρή κίνηση μπορεί να κάνει τον αντίπαλο να αναθεωρήσει την άποψή του για εσάς. Και πάλι τονίζω δεν πρόκειται για μάχη στην δική μας περίπτωση, αλλά για μια στάνταρ διαδικασία. Μια μικρή και προσεκτική επίθεση (φραστική) μπορεί να ξαναφέρει την ζυγαριά αλλά και να σας δώσει και προβάδισμα.

Εδώ είναι και όλο το παιχνίδι. Δεν πρέπει ποτέ να φέρετε τον άλλον σε τόσο δύσκολη θέση ώστε να χαθεί το παιχνίδι. Όταν κάποιος χάνει, μπαίνει στην διαδικασία άμυνας, αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι αναθεωρεί τις απόψεις του. Όταν δέχεστε φραστικές επιθέσεις με προσβολές, από τον αμυνόμενο, δεν χρειάζεται να αντιδράσετε με τον ίδιο τρόπο. Είστε σε θέση υπεροχής και είστε πολύ μπροστά εάν δεν σας επηρεάζουν αυτά. Σε κάθε περίπτωση η αντίδρασή σας θα είναι ορατή στον αμυνόμενο, και η ηρεμία σας μπορεί να προκαλέσει χειρότερες επιθέσεις. Αν ομως το εκμεταλλευτείτε και χειριστείτε σωστά, οδηγείτε το παιχνίδι με τους δικούς σας κανόνες. Σε κάθε περίπτωση ο αμυνόμενος αποκομίζει αυτό που πρέπει. Δεν υπάρχουν ηττημένοι, παρά μόνο αυτοί που τα παρατάνε.

Όπως είπα και πριν, όλο είναι θέμα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μας. Η επικοινωνία γίνεται πολύ δύσκολη στις μέρες μας. Αν θεωρείτε ότι το ίντερνετ βοηθάει, δεν είναι απόλυτα σωστό. Είναι η απρόσωπη επικοινωνία, πίσω από τα nicknames που δεν σου αφήνουν περιθώρια να μάθεις τον άλλον ή και να παριστάνεις αυτό που δεν είσαι. Στον έξω κόσμο αυτό δεν περνάει, ισχύουν άλλοι κανόνες. Και γι’ αυτό και παρατηρούνται αυτά τα περίεργα κοινωνικά φαινόμενα. Ποια? Η κοινωνία μας αποτελείται από τόσα πολλά διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Δεν υπάρχει συνοχή, οι άνθρωποι είναι αποξενωμένοι και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι αυτό που εκμεταλλεύονται κάποιοι άλλοι που επωφελούνται της κατάστασης. Ότι συμβαίνει σήμερα μέχρι και τα συστήματα που διέπουν όλη την κοινωνική μας δομή, είναι αποτέλεσμα δικών μας λαθών. Ήμαστε άπληστοι και τα θέλουμε όλα δικά μας με όποιο κόστος και να έχει. Δεν ξέρουμε να ζούμε ο ένας με τον άλλον και μετά θέλουμε να αποκαλούμαστε κοινωνία.

Στην φιλοσοφία είμαστε καλοί αλλά στην πράξη…

Rate this item
(0 votes)


Add comment


Security code
Refresh

Jholidis

Δεν είμαι μέλος της κοινωνίας αυτής, καμιάς κοινωνίας δεν είμαι…απλά συνυπάρχω αναγκαστικά.

Website: www.jhweb.gr

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo