Ανθρώπινη φύση ή ανθρώπινη συμπεριφορά?

Δηλαδή τι? Γεννιόμαστε με όλες εκείνες τις ιδιότητες που συναντάμε στην καθημερινή μας αλληλεπίδραση με άλλους? Όλα αυτά που εισπράττετε από τους ανθρώπους στο περιβάλλον σας και σας προκαλούν αντίστοιχες αντιδράσεις νομίζετε ότι έμφυτες ιδιότητες που μεταδίδονται μέσω των γονιδίων?

Μάλιστα…

Και εγώ που νόμιζα ότι αρκετές συμπεριφορές τις αντιγράφουμε από τους γονείς μας και έπειτα τσιμπάμε διάφορα άλλα στο σχολείο και πάει λέγοντας…

Όλες εκείνες οι συμπεριφορές, ή να πούμε ιδιότητες που μας χαρακτηρίζουν ανθρώπους, όπως ζήλια, αδιαφορία, απληστία, εκδικητικότητα, περηφάνια, ηλιθιότητα, ακόμη και αγάπη και άλλες όπως αυτές που συνηθίζετε να τις προσάπτετε στους διάφορους ανθρώπους, είναι απλά επίκτητες συμπεριφορές. Δεν γεννιέται κανένας έτσι, δεν υπάρχει πουθενά κωδικοποίηση στα γονίδια μας για τις συγκεκριμένες αντιδράσεις ως προς τον εξωτερικό παράγοντα.

 

Απλώς αντιδράμε στα διάφορα ερεθίσματα από το γύρω μας περιβάλλον, το οποίο είναι και οι άνθρωποι που είναι δίπλα μας, αλλά και οτιδήποτε άλλο λαμβάνουμε μέσω των αισθητήρων οργάνων μας. Ο εγκέφαλος μας απλώς καταγράφει κάθε συμβάν και τις αντίστοιχες αντιδράσεις μας. Οι αντιδράσεις μας, επιδρούν πάνω στους άλλους, που οι άλλοι θα με την σειρά τους μας στείλουν αντίστοιχα σήματα που θα αφομοιωθούν και πάλι από τον εγκέφαλό μας. Είναι μια συνεχόμενη διαδικασία.

Όμως, οι συμπεριφορές μας που «χτίστηκαν» ακόμα σε παιδική ηλικία, και πάρθηκαν βεβαίως από τους γονείς παίζουν το σημαντικό ρόλο. Αν πάρουμε δηλαδή ένα παιδί και το δώσουμε να το μεγαλώσουν γονείς κάποιου άλλο κοινωνικού συστήματος, όπως ας πούμε σε μια φυλή στον Αμαζόνιο ή ακόμα καλύτερα σε μια ανύπαρκτη κοινωνία όπου δεν υπάρχουν όλα αυτά που απαρτίζουν την δική μας, η επιστροφή του στο κοινωνικό σύνολο όπου γεννήθηκε δεν θα είναι και από τις καλύτερες περιπτώσεις για τον ίδιο αλλά και για τους ανθρώπους του κοντινού του περιβάλλον. Απλούστατα δεν θα μπορέσει να εγκλιματιστεί.

Εμείς οι ίδιοι στην εξελικτική μας πορεία, μεταδίδουμε τα πάντα στις επόμενες γενιές. Και εφόσον δεν γίνονται σημαντικές αλλαγές στο δικό μας κοινωνικό μοντέλο δεν θα υπάρχουν και σημαντικές βελτιώσεις στις γενιές που θα έρθουν.

Τι είναι η ανθρώπινη φύση? Είναι ο χαρακτηρισμός που δίνουμε στις επίκτητες αυτές συμπεριφορές. Είναι η αδυναμία μας να αποδεχτούμε την συμπεριφορά μας ως λάθος αντίδραση. Είνα μια διακαιολογία, ένα ψέμα.  Στην ουσία δεν εφίσταται. Εμείς το κατονομάσαμε έτσι.

Το θλιβερό όμως είναι ότι με την αποδοχή αυτών των συμπεριφορών ως Ανθρώπινη φύση, παύουμε να προσπαθούμε να τις βελτιώσουμε, αντιθέτως τις αποδεχόμαστε ως αναπόφευκτες και φυσιολογικές.

Και αναρωτιέμαι… όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, οι πόλεμοι, τα εγκλήματα, τα σύνορα χωρών, οι θρησκείες, οι κοινωνικές τάξεις – διαβαθμίσεις… όλα αυτά τα θωρείτε φυσιολογικά?

Υπάρχει μια ρήση «Ο ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει, αλλά αυτός που τα παρατάει, που σταματάει να προσπαθεί». Εδώ στην δική μας περίπτωση ταιριάζει απόλυτα.

Επειδή το θέμα είναι τεράστιο σας συνιστώ να ενημερωθείτε περισσότερο για το θέμα ανθρώπινης συμπεριφοράς από τον Jacque Fresco που έχει την απαραίτητη πείρα και γνώσεις.

Rate this item
(0 votes)


Add comment


Security code
Refresh

Jholidis

Δεν είμαι μέλος της κοινωνίας αυτής, καμιάς κοινωνίας δεν είμαι…απλά συνυπάρχω αναγκαστικά.

Website: www.jhweb.gr

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo