Περί ελευθερίας

Θα πολεμούσατε για την ελευθερία σας? Ή ας βγάλουμε την έννοια του πολέμου, που προϋποθέτει σχεδόν πάντοτε θάνατο και να διαμορφώσουμε αλλιώς την πρόταση… Τι θα κάνατε για την ελευθερία σας? Αλλά και από την άλλη μεριά, πως ορίζεται η ελευθερία σας. Που αρχίζει και που σταματάει? Γιατί τελευταία δεν βλέπω και καμιά ουσιώδη προσπάθεια απελευθέρωσης του ανθρώπου.

Πολεμάτε για να έχουμε την ελευθερία του λόγου.Για να μπορείτε να εκφράζεστε ελεύθερα, να μιλάτε για όλα τα θέματα, να κριτικάρετε τους πάντες, ιδίως για τα πολιτικά πρόσωπα…Ναι δεν λέω σημαντικό κατόρθωμα οι αγώνες των προγόνων μας, που με το αίμα τους κατάφεραν και εναντιώθηκαν σε όλους αυτούς τους κυβερνώντες και απέσπασαν δικαιώματα τα οποία εμείς σήμερα εκμεταλλευόμαστε. Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου κάποια ομάδα ανθρώπων, ειδικεύεται στο να δημοσιεύει διάφορα άρθρα για τους πολιτικούς μας κριτικάροντας τους, για τον τρόπο διαχείρισης, διοίκησης, κατάχρησης και εκμετάλλευσης. Σκοπός είναι να ενημερώσουν τις μάζες για το τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες τις βουλής και στα μυαλά των πολιτικών μας καθοδηγητών…

 

Και μετά? Παρακάτω? Τι θα γίνει θα αλλάξει τίποτα? Ναι, θα εφεύρουν άλλους τρόπους να κάνουν αυτά που έκαναν πίσω από την πλάτη μας. Είναι σαν ιός που πάντα μεταλλάσσεται ώστε να γίνει πιο ανθεκτικός σε διάφορα αντισώματα, και καταντάει αόρατος στις άμυνες του οργανισμού.

Έχουμε χορτάσει από λόγια και πράξεις δεν βλέπουμε… Κλασική ατάκα. Λες και όποιος το είπε είχε κάνει κάτι σοβαρό στην ζωή του. Όλοι είναι ειδήμονες όταν πρόκειται να λογοκρίνουν άλλους. Πάρτε παράδειγμα το ποδόσφαιρο. Όσοι μιλάνε στις παρέες και σχολιάζουν τους αγώνες, κρίνοντας τους παίχτες και τους προπονητές, βάλτους στο γήπεδο απέναντι σε εκείνη την ομάδα που έσκισε τη δική τους…. Για να δούμε τι μπορούν να κάνουν τώρα με τα πόδια τους. Άραγε είναι το ίδιο εύστροφα όσο τα στόματά τους και το μυαλό τους (αμφιβάλλω για δεύτερο)?…Θα παίξετε ή θα το ρίξουμε στην κουβέντα!? Shut the fuck up!

Ωραία, ας πούμε όλοι έχουν δικαιώματα να εκφράζονται ελεύθερα. Θα έχουν όμως να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις? Για κάτι που δεν μας αρέσει και έχουμε άποψη επί του θέματος, θα ήταν καλό να ερχόμαστε με εναλλακτική πρόταση, ώστε να γίνεται ένας ουσιώδης και εποικοδομητικός διάλογος. Ή θα συνεχίζουμε να εξαπολύουμε λεκτικές επιθέσεις, γιατί συνταγματικά έχουμε το κάθε δικαίωμα? Λένε ο σκύλος που γαβγίζει δεν δαγκώνει…Αλλά αν γαβγίζουν πολλά σκυλιά, αρχίζει η φασαρία που δεν μπορείς να κοιμηθείς και ούτε να σκεφτείς σωστά.

Δεν λέω, δεν έχουν όλοι την απαραίτητη κατάρτιση ούτε τις γνώσεις. Καταλαβαίνουν όμως τι είναι υπέρ τους και τι είναι κατά. Είναι αυτονόητο να μην μπορούν όλοι να παίζουν ποδόσφαιρο, ούτε να χτίζουν γέφυρες (και μεταφορικά και κυριολεκτικά). Και είναι λογικό στο παρόν χρηματο-κοινωνικό μας σύστημα να μην μπορούμε να εμπιστευτούμε τους άλλους που έχουν πρόσβαση σε εκείνα τα χαρτάκια και έχουν την άνεση να αποφασίζουν το που θα χρησιμοποιηθούν αυτά.

Αυτά τα χαρτάκια… Εκεί είναι το πρόβλημα. Όσο και να τα κριτικάρεις αυτά θα βρίσκονται εκεί και στο πορτοφόλι σου και στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Και χωρίς αυτά εσύ ούτε ένα βήμα…

Κάπου εκεί και σταματάει η ελευθερία σου…Γιατί δεν θα μπορέσεις ελεύθερα να πας στο σούπερ-μάρκετ και να πάρεις κάτι για να φας. Τα προϊόντα κάθονται στα ράφια αλλά εσύ επιτρέπεται να πάρεις μόνο όσα σου επιτρέπουν τα χρήματα που έχεις. Σε σύγκριση βέβαια με άστεγους είσαι λιγάκι πιο “ελεύθερος”. Οι άστεγοι δεν έχουν την ελευθερία δηλαδή? Όχι θα πεις εσύ. Δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί μου, από την στιγμή που εγώ προσφέρω κάτι στην κοινωνία δουλεύοντας και παράγοντας τα προϊόντα, ενώ ο άστεγος περιμένει να τα πάρει όλα δωρεάν και ελεύθερα.

Εσύ δουλεύεις για να τα έχεις όλα…σωστά? Άρα μήπως ούτε εσύ είσαι ελεύθερος? Ναι, πάντα σε σύγκριση με τις δυνατότητες του άλλου, εσύ καμιά φορά βρίσκεσαι σε πιο καλή θέση. Όσο ορίζει το εισόδημά σου…. Λεφτά…

Αυτό κατάντησε να σημαίνει η ελευθερία και η ποσότητά της μετριέται σε χρήμα. Κανείς δεν είναι ποτέ απόλυτα ελεύθερος. Πάντα η ελευθερία θα σταματάει εκεί. Καταλάβατε τι εννοώ????

Με άλλα λόγια ενώ εσείς πολεμάτε για την ελευθερία, κάποιοι ορίζουν το συνάλλαγμα της σε αντιστοιχία με το χρήμα.

Ρε γαμώτο, πως καταφέρνετε πάντοτε να στοχεύετε αλλού?! Δεν μπορώ να το καταλάβω.

Δεν είστε ελεύθεροι και δεν θα είστε ποτέ. Ούτως ή άλλως, πάντα θα εξαρτάστε από κάποιον άλλον. Εγώ όμως προτιμώ αυτό, να εξαρτώμαι δηλαδή από τον διπλανό μου, παρά το απρόσωπο του χρήματος.

Rate this item
(0 votes)


Add comment


Security code
Refresh

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo