Είμαστε ακόμα πρωτόγονοι

Θα δούμε πόσο πολύ σημαντικό είναι να επιτευχθεί, στον ανθρώπινο νου, η ριζική επανάσταση. Η κρίση, είναι κρίση συνείδησης. Μια κρίση που δεν μπορεί πια, να αποδεχθεί τα παλιές νόρμες, τα παλιά πρότυπα, τις αρχαίες παραδόσεις. Και, λαμβάνοντας υπόψη αυτό που ο κόσμος είναι σήμερα, με όλα τα βάσανα, τις συγκρούσεις, καταστροφική βαρβαρότητα, την επιθετικότητα, και ούτω καθεξής … Ο άνθρωπος εξακολουθεί να είναι όπως ήταν. Εξακολουθεί να είναι ωμός, βίαιος, επιθετικός, άπληστος, ανταγωνιστικός. Και, αυτός έκτισε μια κοινωνία βάση αυτών των κατευθύνσεων.

J. Krishnamurti


Ποιά είναι τα κριτήρια του να είσαι πολιτισμένος? Πως προκύπτει αυτό το πόρισμα? Ποιός δηλαδή βγήκε και είπε ότι επιτέλους, εμείς, η κοινωνία μας, γίναμε πολιτισμένοι?

Τα πάντα προκύπτουν από μια σύγκριση. Αν συγκρίνουμε δηλαδή τις κοινωνίες της σημερινής εποχής και της, ας πούμε, “αρνητικής εποχής” (όταν δηλαδή μετράγαμε τον χρόνο ανάποδα – Ελληνιστική περίοδο) αναμφίβολα θα δούμε διαφορές.

Σε ποια σημεία όμως? Με σιγουριά μπορούμε να πούμε, μιας και αυτό είναι ολοφάνερο, τεχνολογικά έχουμε ξεφύγει. Φτάσαμε στο φεγγάρι, κινούμαστε με 150 άλογα σε μια καρότσα, έχουμε υπολογιστές να κάνουν όλες τις πράξεις σε κλάσματα δευτερολέπτων, πετάμε με σιδερένια «πουλιά» πιο γρήγορα από τα κανονικά, παράγουμε υπερβολική τροφή για τους πάντες χωρίς να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια, έχουμε φάρμακα για τις περισσότερες αρρώστιες και άλλα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα που καθιστούν την ζωή μας πολύ πιο άνετη απ’ ότι παλαιότερα.

Τι άλλο? Α ναι… Έχουμε όπλα που ρίχνουν 150 σφαίρες το λεπτό, άρματα μάχης με πυροβόλα όπλα μεγάλου διαμετρήματος και μεγάλου βεληνεκές, διατρητικούς πυραύλους που περνάνε πολλούς ορόφους από μπετό λες και είναι βούτυρο, ατομικές βόμβες και βόμβες υδρογόνου για μαζική εξόντωση του εχθρού, λέιζερ όπλα, μικροκύματα, ηλεκτρομαγνητικά και άλλα όπλα, που μας καθιστούν καλύτερους κυνηγούς και στρατιώτες. Μας επιτρέπουν να πραγματοποιούμε πολέμους σε λιγότερο χρόνο με ποιο πολλούς νεκρούς.

Με άλλα λόγια επιστημονικά και τεχνολογικά έχουμε προοδεύσει υπερβολικά καλά. Είμαστε καλύτεροι σε όλα από τους ανθρώπους της τότε εποχής.

Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι έχουμε γίνει πολιτισμένοι? Ή μήπως μιλάμε για την κοινωνική δομή?

Δηλαδή τότε είχαμε πόλεις-κράτη, μικρές κοινωνίες, προχωρήσαμε σε πιο μεγάλες με την συγχώνευση αυτών των πόλεων σε πρώτα κράτη με την ίδια διάλεκτο που ονομάστηκαν χώρες.

Τώρα έχουμε χώρες και άλλου είδους ενώσεις όπως ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και η κοντινή μας ΕΕ ή ΕΟΚ. Οι οποίες έχουν ταλαντευόμενες τάσεις, μια ενώνονται μια χωρίζονται. Αυτές οι ενώσεις έχουν οικονομικό χαρακτήρα και όχι λόγω της ίδιας γλώσσας και συγγενικών διαλέκτων.

Και τι κάνουν οι άνθρωποι που αποτελούν αυτές τις κοινωνίες?

Παλαιότερα οι περισσότεροι δούλευαν στα χωράφια και φάρμες. Άλλοι είχαν εμπόριο και μεταφορές των αγαθών. Είχαμε δούλους που κάνανε την πιο δύσκολη και επίπονη δουλειά. Είχαμε στρατιώτες να υπερασπίζονται τα σύνορα και να κάνουν επεκτατικούς πολέμους που και τα δύο είχαν ως σκοπό τον έλεγχο των φυσικών πόρων. Είχαμε και τα καλά, όπως θέατρο, αθλητικούς αγώνες και άλλων ειδών συναθροίσεις. Είχαμε σχολεία και εκπαιδευτικά κέντρα. Είχαμε τους πλούσιους που αυτοί ήταν που έλεγχαν όλα τα προαναφερόμενα και δεν δούλευαν. Οι ίδιοι είχαν ιδιοκτησία τους δούλους και τους άλλους ανθρώπους μέσω φορολογίας. Σ’ αυτό το σημείο θέλω να πω ότι στην Ελλάδα τότε είχε γίνει πρόοδος στο θέμα εκπαίδευσης και γενικά της ελευθερίας του ανθρώπου …παρόλο που αυτό το φαινόμενο δεν είχε ακόμη διευρυνθεί σε όλο το γνωστό κόσμο εκείνης της εποχής.

Τώρα οι περισσότεροι δουλεύουν σε γραφεία και κυρίως δουλειές παροχής υπηρεσιών, όχι τόσο παραγωγής. Δεν έχουμε πια δούλους έχουμε μηχανές. Η φάρμες και χωράφια καλλιεργούνται σε μεγάλο ποσοστό με την βοήθεια της τεχνολογίας. Το εμπόριο και μεταφορές παραμένουν. Πάλι έχουμε στρατό σε όλες τις χώρες, εκσυγχρονισμένο πια όμως. Που πάλι κάποιες χώρες αμύνονται και άλλες κάνουν επεκτατικούς πολέμους. Πάλι για το ίδιο λόγο, για έλεγχο των φυσικών πόρων. Έχουμε την εκπαίδευση που υποβαθμίζεται συνεχώς και στην θέση της μπαίνει η διασκέδαση. Έχουμε τους πλούσιους που ελέγχουν όλα τα παραπάνω και δεν δουλεύουν. Θεωρητικά είμαστε ιδιοκτησία τους πάλι μέσω φορολογίας.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΔΗΛΑΔΗ?

Σε ποιο σημείο δηλαδή έχουμε γίνει πιο πολιτισμένοι? Τεχνολογία?

Πάμε πάλι σε σύγκριση να δούμε και αυτό το φαινόμενο. Αν δώσουμε αυτήν την τεχνολογία που έχουμε, σε κάποιες ξεχασμένες φυλές του Αμαζονίου ή της Αφρικής, τι θα προκύψει? Οι φυλές που έχουν ήδη εδαφικές διαφορές μεταξύ τους, θα σφαχτούν, όπως συμβαίνει στην εποχή μας, λόγω της επεκτατικής πολιτικής μας. Κάτι αντίστοιχο δεν κάνουμε και εμείς?

Η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος δείχνει να μην συμβαδίζει με την εξέλιξη του ανθρώπου και είναι φανερό αυτό σε όλα τα επίπεδα. Είτε μιλάμε για πολέμους είτε για το περιβάλλον. Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να διαχειριστούμε τους εαυτούς μας, πόσο να μιλάμε για την κοινωνία.

Αν είχαμε προοδεύσει και η κοινωνία μας ήταν όντως Πολιτισμένη, αρκετοί που παραμένουν προσηλωμένοι στην θρησκεία, δεν θα είχαν ανάγκη της καθοδήγησης από τα θρησκευτικά δόγματα. Δεν θα χρειαζόταν κανένας παπάς ούτε τα ευαγγέλια να σου πουν πως πρέπει να φέρεσαι στον συνάνθρωπό σου.

Οπότε? Τι άλλαξε όντως?

Στο ότι έχουμε γίνει πιο αποτελεσματικοί στην αύτο-εξόντωση μας?

Βρήκαμε καλύτερους και αποδοτικότερους τρόπους του εξουσίας και επιβολής ο ένας πάνω στον άλλον?

Ή ότι δεν αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι ζούμε σε κατάσταση πραγματικής δουλείας?

Τίποτα. Είμαστε ακόμα πρωτόγονοι…

Last modified on Friday, 22 June 2012 16:16
Rate this item
(0 votes)


Add comment


Security code
Refresh

Jholidis

Δεν είμαι μέλος της κοινωνίας αυτής, καμιάς κοινωνίας δεν είμαι…απλά συνυπάρχω αναγκαστικά.

Website: www.jhweb.gr

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo