24,7,52,12,365

Άλλη μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας: ο χρόνος.

 

Καταρχάς ποιος είπε ότι το 0 (μηδέν) είναι εκεί που το βάλανε κάποιοι πριν από 2010 χρόνια? Συμβολικό θα πει κανείς, μιας και όλα περιστρέφονται γύρω απ’ αυτό το «ιδανικό» μηδέν. Πριν πηγαίναμε ανάποδα? Δηλαδή στην αρχαιότητα μετράγαμε τον χρόνο ανάποδα, έχοντας ορίσει το 0 κάπου συγκεκριμένα στο μέλλον? Μόλις δηλαδή χτύπησε το ηλιακό ρολόι στις 12 το βράδυ και μεταφερθήκαμε στον νέο αιώνα? Φανταστείτε την σύγχυση των επιστημόνων τότε, όπως όταν στην δική μας εποχή όταν πήγαμε από το 1999 στο 2000, αλλά σε χειρότερη μορφή.

 

 

Και τι έχει αλλάξει από την αρχαιότητα? Α ναι, φτιάξαμε ρολόγια χειρός, ρολόγια στους υπολογιστές μας και στα κινητά τηλέφωνα, ώστε να θυμόμαστε συνεχώς αυτό το καταραμένο μηδέν και για άλλους λόγους, για τους οποίους θα μιλήσουμε στην συνέχεια…

 

Δηλαδή η μοναδική μας διαφορά από τους αρχαίους πρόγονούς μας είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας. Άλλαξε τίποτε άλλο?

 

Για να δούμε… Κοινωνική δομή για παράδειγμα… Είχαμε πλούσιους, που είχανε τους δούλους να κάνουν όλες τις δουλειές, κάποιες από τις οποίες έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονα μηχανήματα. Τέλος πάντων δεν είναι εκεί το θέμα.

 

Είχαμε τότε δύο υποδιαιρέσεις ανθρώπων:

 

Οι πρώτοι ζούσανε από τα παράγωγα των δεύτερων.
Οι δεύτεροι ζούσαν από τα παράγωγα των ιδίων.

 

Σήμερα? Υπάρχει καμιά διαφορά? Δεν υπάρχουν σήμερα κάποιοι που εκμεταλλεύονται την δουλειά των άλλων, ενώ αυτοί οι άλλοι δουλεύουν για να ζήσουν?

 

Το μόνο που κάναμε, για να διαφέρουμε από την αρχαία βάρβαρη εποχή, είναι ότι μετακινήσαμε τον τόνο σε μια λέξη. Από δουλεία σε δουλειά. Σπουδαίο κατόρθωμα! Τώρα μάλιστα! Προοδεύσαμε ως ανθρωπότητα. Εξελιχθήκαμε!

 

Α ναι..τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον χρόνο?

 

ΑΜΕΣΗ!

 

Η δουλειά σου μετριέται σε εργάσιμες ώρες. 8 από τις 24 στην καλύτερη περίπτωση. Δουλεύεις 5 από τις 7 μέρες στην εβδομάδα, 11 μήνες από τις 12 ενός χρόνου στην καλύτερη περίπτωση. Έχεις άδεια 25 μέρες από τις 365….

 

Όλα είναι μετρήσιμος χρόνος και εκφράζεται με μια άλλη σταθερά που τόσο ωραία επιβλήθηκε σε μας και αντικατέστησε το μαστίγιο …το χρήμα. Τώρα μέτρα και σύγκρινε τις ώρες που αφιερώνεις στον εαυτό σου και στην δουλειά σου. Προς τα που κλίνει η ζυγαριά? Βέβαια στην μεριά της δουλειάς. Εκεί πέφτει όλο το βάρος.

 

Και πόσο σημαντική είναι η δουλειά στις μέρες μας? Για να επιζήσεις πρέπει να δουλέψεις έτσι? Άρα είναι πολύ σημαντικό να δουλεύεις.

 

Και κάτι σχετικό με την δουλειά στην σύγχρονη κοινωνία και πως αντανακλάται σε εσάς τους ίδιους και στο κοινωνικό σύνολο.

Για την δουλειά προετοιμάζεσαι από μικρό παιδί. Γι’ αυτό πηγαίνεις σχολειό και πανεπιστήμιο. Σπαταλάς τόσο πολύτιμο χρόνο, τόσα χρόνια για να φτάσεις σε σημείο να πεις ότι είσαι ανεξάρτητος. Χαχαχα! Ωραίο ανέκδοτο!

Ποτέ δεν θα είσαι ανεξάρτητος! Πάντα θα εξαρτάσαι από κάτι, κάποιον. Βάλτο καλά στο κεφάλι σου! Και πήγαινε για δουλειά. Και που’ σαι ..μην ξεχάσεις το ρολόι σου. Γιατί ο χρόνος είναι χρήμα. Έτσι δεν λένε όλοι ή κάνω λάθος?

Τι σχέση έχουν αυτά τα δύο?

Πάλι ίδια ερώτηση…

Έμαθες να μετράς τον χρόνο και να ζεις σε ένα συνεχόμενο κυκλικό ωράριο. Ξέρεις πότε είναι Δευτέρα και πότε Παρασκευή. Ξέρεις πότε πληρώνεσαι και με πόσες μέρες μπορείς να ζήσεις με τα χρήματα που σου απομένουν μετά τις πληρωμένες υποχρεώσεις σου. Ξέρεις πότε πλησιάζει η άδειά σου και πότε τελειώνει αυτή. Η διάθεση σου εξαρτάται από το μέτρημα των ημερών αυτών.

Το έχετε παρατηρήσει ότι όταν είστε διακοπές ξεχνάτε ποια μέρα και πόσο του μηνός είναι? Σίγουρα ναι. Και για να βεβαιωθείτε κοιτάτε κάποιο ρολόι.

Μήπως τελικά το μέτρημα αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα? Γιατί είστε και νιώθετε πολύ καλύτερα όταν δεν πιέζεστε από κανέναν, ιδίως όταν δεν σας πιέζει ο χρόνος? Μήπως τελικά τα ημερολόγια τα ρολόγια δεν έχουν να κάνουν με το τι σας κάνει ανθρώπους?

Rate this item
(0 votes)


Add comment


Security code
Refresh

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo