Κάποιες σκέψεις...

Όλοι σας μισείτε ο ένας τον άλλον και αυτό το αμφίδρομο μίσος είναι αυτό που σας ολοκληρώνει.

 

Εντάξει φυσιολογικό συναίσθημα, δεν μπορείς να αγαπάς τους πάντες… Και μην μου λες ψέματα ότι αγαπάς όλους ανθρώπους. Αποδέξου το. Μην είμαστε υπερβολικοί, δεν συμβαίνει αυτό και μπορώ πολύ εύκολα να σας το αποδείξω, μπορώ πολύ εύκολα να σας κάνω να με μισήσετε.

Όλα τα συναισθήματα είναι παροδικά και μεταβαλλόμενα. Οι έννοιες αγάπη και μίσος είναι απλά λέξεις που περιγράφουν συγκεκριμένες αντιδράσεις και καταστάσεις του οργανισμού μας.
Το πρόβλημα όμως έγκειται αλλού. Ο χειρισμός των αντιδράσεών μας από τους άλλους, εκεί βρίσκεται όλη η ουσία.

Σκεφτείτε το. Πάντα επηρεάζεστε από τους άλλους και τα συναισθήματα που τρέφετε για κάποιον εξαρτώνται καθαρά και μόνο από αλληλεπίδραση που έχετε μεταξύ σας. Αυτή είναι είτε οπτική είτε λεκτική είτε μέσω των πράξεων μας. Σε κάθε περίπτωση για να επικοινωνήσεις με τον άλλον, γιατί αυτός είναι ο κύριος σκοπός μας, πρέπει, με απλά λόγια, κάτι να του κάνεις. Ώστε να προκαλέσεις την επιθυμητή είτε ανεπιθύμητη αντίδραση του. Η οποία μεταφέρετε στους δικούς σου εγκεφαλικούς δέκτες, γιατί εκεί γίνεται όλη η επεξεργασία όλων των πληροφοριών, ώστε να πάρει πίσω αυτό που ήθελες ή όχι να πετύχεις. Όλα μεταφράζονται σε πληροφορία.

Βάση αυτών των πληροφοριών χτίζεται η προσωπικότητα του ανθρώπου. Η προσωπικότητα, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός γενικού κοινωνικού συνόλου. Οι προσωπικότητές μας αποτελούν αυτό το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε και αλληλεπιδράμε με τους άλλους, που ονομάζεται κοινωνία.
Φανταστείτε τον εαυτό σας αποκομμένο από την κοινωνία, φανταστείτε να βρεθήκατε σε ένα νησί μόνος. Σκεφτείτε τις συνέπειες. Χωρίς τους άλλους είστε ένα τίποτα. Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε την ύπαρξή σας χωρίς τους άλλους. Ήμαστε κοινωνικά ζώα, όντα, πείτε όπως θέλετε, ας μην κολλάμε στις έννοιες.

Τώρα, ας σκεφτούμε τον νόμο της φυσικής επιλογής. Είμαστε σε συνεχή εξέλιξη ως είδος. Δηλαδή, συμβαίνει το εξής. Αναπαραγόμαστε συνεχώς, φτιάχνοντας καλύτερους γονιδιακούς συνδυασμούς, που συμβάλλουν στην καλύτερη προσαρμοστικότητά μας στο περιβάλλον γύρω μας. Τα καλύτερα γονίδια θα επιζήσουν. Οι όχι τόσο καλοί συνδυασμοί θα τείνουν προς εξαφάνιση. Δεν μιλάμε όμως για τον νόμο της ζούγκλας: ο δυνατότερος θα επιζήσει πατώντας στα πτώματα των άλλων στην κυριολεξία. Δεν μιλάμε για ανταγωνισμό, αλλά για επιλογή.

Γυρνάμε πίσω στην κοινωνία μας…. Για να πετύχουμε αυτούς τους τέλειους γονιδιακούς συνδυασμούς, ψάχνουμε, αλληλεπιδρώντας, το άτομο με τον οποίον θα συνάψεις αυτήν την διαδικασία. Οι άνδρες ψάχνουν γυναίκες και οι γυναίκες τους άνδρες. Μια τελείως φυσιολογική διαδικασία. Μιας και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να πετύχουμε το αποτέλεσμα του νόμου της φυσικής επιλογής. Και θα έλεγε κανείς: ποια είναι τα κριτήρια επιλογής του «σωστού» ατόμου? Οι επιστήμονες γενετικής, βιολογίας και άλλων σχετικών κλάδων, θα μπορούσαν εύκολα να δώσουν τις απαντήσεις. Υπάρχει άλλος ένας όμως κλάδος που ασχολείται μ’ αυτό το φαινόμενο, ο κλάδος της κοινωνιολογίας.

Και εδώ αρχίζει το μπέρδεμα. Πραγματικό μπέρδεμα, διαστρέβλωση των πάντων. Ποια είναι τα κριτήρια της επιλογής? Ποιοι είναι οι συνδυασμοί που θα μπορούσες να πετύχεις σύμφωνα με τους νόμους της κοινωνίας? Πόσο στενεύει το φάσμα των επιλογών των συντρόφων? Εδώ είναι μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Και το θέμα μπορεί να αναπτύσσεται σε πολλές σελίδες, αποδεικνύοντας το πόσο διαστρεβλωμένη είναι η αλήθεια και πως οι περισσότεροι έχουν δεχτεί αυτό το γεγονός ως μη ανατρέψιμο και ως φυσιολογικό νόμο ή νόμους της φύσης.

Κοινωνικές τάξεις και διαστρωματώσεις, διαμορφώνουν ένα ειδικό εσώκλειστο περιβάλλον για κάθε τέτοια τάξη, περιορίζοντας την πρόσβαση μελών των άλλων τάξεων. Η κλιμακωτή αυτή διαστρωμάτωση δημιουργεί εμπόδια και συνεπώς νόμους δεοντολογίας και συμπεριφοράς μεταξύ των τάξεων αυτών, αγνοώντας την πραγματικότητα. Η κατώτερη τάξη θεωρεί φυσικό και επόμενο να μην επεμβαίνει στην πιο πάνω ενώ ανώτερη θεωρεί εξευτελιστικό να έχει επαφές στενού τύπου με τις κατώτερες.
Η συντήρηση και η αποδοχή των «νόμων» αυτών είναι τελείως απαράδεκτο. Όμως με διάφορες μεθόδους και τεχνικές, χτίζονται και δυναμώνουν αυτές οι διαφορές.

Ο τρόπος ζωής των ανωτέρων τάξεων, προβάλλεται ως υπόδειγμα και ως στόχος προς την επίτευξη. Οι τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, διαφημίσεις λειτουργούν ως πλύση εγκεφάλου. Η εκπομπές για την ζωή των επονομαζόμενων σταρ, δημιουργούν μια εικόνα παραμυθένιας ζωής, και σας επιβάλλουν να είστε ζηλότυποι αλλά και θαυμαστές των σταρ αυτών. Νοιώθετε δέος, αντικρίζοντας τους από κοντά, μιας η ζωή σας δεν είχε την ίδια προβολή όπως η δική τους. Υποδουλώνεστε ηθελημένα, δημιουργώντας τεράστιους τοίχους στις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Μειώνετε τον εαυτό σας, θεωρώντας τον εαυτό σας πνευματικά και κοινωνικά κατώτερο. Αποδέχεστε την φύση αυτή και βάζετε τον εαυτό σας ένα ή περισσότερα σκαλοπάτια της κοινωνικής δομής παρακάτω.

Μόνοι σας δημιουργείται και συντηρείτε αυτό το πρόβλημα. Στα χέρια σας είναι να πέσουν αυτοί οι τοίχοι. Σταματήστε αυτή την ηθελημένη θυματοποίηση του εαυτού σας. Δεν φταίει κανείς άλλος, μην κατηγορείτε τους άλλους, το ίδιο παιχνίδι παίζετε. Μόνοι σας δημιουργήσατε αυτήν την κατάσταση και μισείτε τους άλλους γι’ αυτήν. Ανταγωνισμός αναπόφευκτα δημιουργεί αυτό το μίσος μεταξύ σας. Ανταγωνισμός όμως για ποιο πράγμα? Και γιατί ο ανταγωνισμός μεταξύ σας? Για την κοινωνική αποδοχή? Μιας αρρωστημένη κοινωνίας? Θέλετε δηλαδή, να είστε οι αντιπρόσωποι και καθοδηγητές αυτής της κοινωνίας, που σας έμαθε ότι πρέπει να πατήσετε στους άλλους για να φτάσετε τόσο ψηλά?
Αν θέλετε συνεχίστε αυτό το παιχνιδάκι, εφόσον σας δίνει νόημα στη ζωή. Μην μυξοκλαίτε μετά για το μίσος που εισπράττεται από τους άλλους. Πάντα όμως θα υπάρχει κάποιος που θα είναι ανώτερός σας, γιατί αυτός είναι ο κόσμος που ζείτε και θέλετε να έχετε.
Και για να ξέρετε, δεν είναι αυτή η φυσιολογική πορεία, είστε εκτός αυτής και σε μάκρος χρόνου, αυτό θα αποδειχτεί.
Δεν βλέπετε ότι επεμβαίνετε στους νόμους της φύσης?

Last modified on Thursday, 24 November 2011 19:15
Rate this item
(0 votes)


Add comment


Security code
Refresh

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo