Είσαι καθρέπτης της κοινωνίας

Είμαστε όλοι προϊόντα (παράγωγα) του κοινωνικού περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια μπορεί να πει κανείς ότι είμαστε η αντανάκλαση του κόσμου στον οποίον ζούμε, ζούσαμε πριν, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Ο καθένας από εμάς είναι καθρέπτης της κοινωνίας.

Η συμπεριφορά σου, αυτό δηλαδή που σε ορίζει ως προσωπικότητα, είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης τριβής μέσω της αλληλεπίδρασης σου με το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι. Κοινωνικό περιβάλλον είναι και το στενό οικογενειακό, σχολικό, εργασιακό, φιλικό και λόγω της επέκτασης της επικοινωνίας, χάρη στο διαδίκτυο, και παγκόσμιο (ως ένα βαθμό).

Ο χαρακτήρας του ανθρώπου, μαλακός ή σκληρός, διαμορφώνεται μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και εξαρτάται από τον τρόπο αντιμετώπισης των εξωτερικών πιέσεων και μέσω παρατήρησης και αντιγραφής των αντιδράσεων από τα πρώτα στενά περιβάλλοντα, δηλαδή από τους γονείς, άλλους ενήλικες, τους οποίους τους χρησιμοποιείς ως πρότυπα στην μικρή ηλικία, λόγω ανάγκης. Η συμπεριφορά σου ή συμπεριφορές θα εξαρτηθούν από τις επίκτητες γνώσεις και θα πλάθονται συνεχώς μέσα στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει και τα κοινωνικά πρότυπα (λανθασμένα ή μη δεν παίζει ρόλο), στερεότυπα των κοινωνικών υποομάδων (άλλο ένα μεγάλο μείον της κοινωνικής μας δομής), συν άλλους παράγοντες που ίσως μου διαφεύγουν τώρα από το μυαλό.

Το παραπάνω είναι μια δική μου γενική άποψη, μια σύμπτυξη ενός μεγάλου ζητήματος της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Αν διαφωνεί κανείς ή θέλει να το επεκτείνει είναι άλλο θέμα. Σε γενικές γραμμές αυτός είναι ο μηχανισμός.

Για να καταλάβεις καλύτερα, κάνε μια άσκηση. Ως γνωστό, το χρήμα και ο πλούτος είναι σημαντικός παράγοντας στην διαμόρφωση της προσωπικότητας. Δεν το βλέπουμε τώρα ως αρνητικό αλλά ως άσκηση.

1-      Σκέψου πως θα ήσουν τώρα εάν μεγάλωνες σε ένα πλούσιο οικογενειακό περιβάλλον. Δεν θα σου έλειπε τίποτα, δεν θα είχες την ευκαιρία να αναγκαστείς να στερηθείς απαραίτητων πραγμάτων. Θα είχες άλλη αντιμετώπιση στο σχολικό και φιλικό σου περιβάλλον και έπειτα στο εργασιακό και ερωτικό. Θα είχες να αντιμετωπίσεις ανθρώπους που θα εξέφραζαν ζήλια, φθόνο, ύπουλη προσέγγιση με σκοπό το κέρδος και άλλα που πάνω κάτω γνωρίζεις ή τα έχεις εκφράσει και εσύ.

2-      Σκέψου τώρα που ενδεχομένως μεγάλωσες σε ένα άσχημο οικονομικά περιβάλλον. Θα μάθαινες να κάνεις οικονομία σε όλα και ίσως θα αναγκαζόσουν να περικόψεις σε μεγάλο βαθμό τα «θέλω» σου και να τα προσαρμόσεις στα «πρέπει» σου. Ενδεχομένως ο πρωταρχικός σου στόχος ήταν να εξασφαλίσεις τα προς τα ζην. Η επιβίωση θα ήταν το κύριο μέλημά σου. Δεν θα είχες και χρόνο να εκπαιδευτείς και διευρύνεις τις γνώσεις σου σε άλλους τομείς.

3-      Παραλλαγή της 1ης κατάστασης είναι η ξαφνική πτώχευση. Πως από ένα πλούσιο περιβάλλον περνάς σε ένα φτωχό όπου πρέπει να προσπαθήσεις να επιβιώσεις.

4-      Παραλλαγή της 2ης κατάστασης είναι ο ξαφνικός πλουτισμός. Πως ξαφνικά οι πρωτεύουσές σου ανάγκες εξαφανίζονται από τις καθημερινές σου σκέψεις.

Αυτά τα τέσσερα παραδείγματα, νομίζω, είναι αρκετά να καταλάβει κανείς και να μπορέσει να ταυτιστεί με τον υποτιθέμενο εαυτό του. Όσο και να αρνείσαι ότι δεν θα αλλάξεις, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο, είναι μεγάλη αυταπάτη. Θα αλλάξεις σίγουρα. Το προς τα πού θα εξαρτηθεί από σένα καθαρά.

Όλα αυτά είναι προβλέψιμα, όπως όλες οι συμπεριφορές. Κάποιες σε ένα βαθμό, άλλες κοντά στην πραγματικότητα. Ένας με καλή επίγνωση του εαυτού του, θα μπορέσει να προβλέψει αυτές τις αλλαγές και θα μπορέσει να τις ελέγξει καλύτερα, από κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την ψυχολογική του ωρίμανση.

Και τώρα μια δεύτερη άσκηση, θα την δανειστώ από τα παραδείγματα του Jacque Fresco από το πλέον γνωστό The Venus Project.

  • Φαντάσου ότι μετά την γέννησή σου, σε δίνουν για υιοθεσία σε μια φυλή ινδιάνων στον Αμαζόνιο ή και κάπου αλλού όπου δεν ισχύουν οι συνηθισμένοι για όλους εμάς κοινωνικοί κανόνες, στερεότυπα, δεν υπάρχουν τα γνωστά πρότυπα. Πως νομίζεις θα διαμορφωνόταν ο χαρακτήρας σου και οι συμπεριφορές σου? Νομίζεις ότι θα φερόσουν όπως αρμόζει σε έναν δυτικό «πολιτισμένο» άνθρωπο? Νομίζεις ότι ο «πολιτισμός» μεταδίδεται με το DNA σου?

Ποιο είναι το συμπέρασμα? Ελπίζω να φτάσατε μόνοι σας σ’ αυτό ή τουλάχιστον καταλάβατε που θέλω να οδηγήσω τις σκέψεις σας.

Είσαι η αντανάκλαση του πολιτισμού σου. Είσαι ο καθρέπτης της κοινωνίας. Και αυτό είναι ένα ενδιάμεσο συμπέρασμα.

Το «κυρίως πιάτο» του θέματος όμως είναι, να δούμε και να καταλάβουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε το περιβάλλον μας προς το καλύτερο. Γιατί όλες οι προσπάθειες των ανθρώπων εστιάζονται ακριβώς εκεί. Ασχέτως εάν τα αποτελέσματα είναι για κλάματα. Γι’ αυτό φταίει η βάση του πολιτισμού μας, το θεμέλιο πάνω στο οποίο στήθηκε… και για να μην παίζουμε με τις λέξεις, το πρόβλημα είναι το χρήμα. Αυτό διαμορφώνει σχεδόν τα πάντα και οφείλεται για τα περισσότερα εάν όχι όλα προβλήματα της ανθρωπότητας.

Το να το αλλάξουμε το περιβάλλον θα ήταν το ιδανικότερο, διότι όπως καταλαβαίνεται ο άνθρωπος τείνει να προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Αλλάζοντας το περιβάλλον αναπόφευκτα θα αλλάξουν οι συμπεριφορές των ανθρώπων. Η σχέση είναι ανάλογη – θετική αλλαγή = θετικές συμπεριφορές, αρνητική αλλαγή = αρνητικές συμπεριφορές (κάτι που το βιώνουμε σήμερα στην χώρα μας). Η κατάργηση του χρήματος και η μετάβαση στην εντελώς αχρήματη κοινωνία, σήμερα, είναι δύσκολη υπόθεση, όπου ένας λόγος της δυσκολίας είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλοί συνειδητοποιημένοι άνθρωποι που θα οδηγήσουν την κοινωνία σ’ αυτή την αλλαγή. Το μεταβατικό στάδιο είναι πολύ δύσκολο. Και ίσως αυτό είναι το πρόβλημα για τις επόμενες γενιές. Εμείς όμως οφείλουμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας (όσο και τυποποιημένο να ακούγεται αυτό) να προετοιμάσουμε το περιβάλλον. Οπότε η λύση σήμερα είναι:

Να αλλάξουμε οι ίδιοι. Δηλαδή να αλλάξουμε την εικόνα της κοινωνίας μας, αλλάζοντας τους εαυτούς μας. Το έχουν πει πολλοί με το γνωστό σύνθημα (απεχθάνομαι τα συνθήματα και τα θεωρώ οπισθοδρομικά) «Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο». Υποθέτοντας ότι η αλλαγή είναι θετική και προς το όφελος όλων, μιας και εξαρτόμαστε άμεσα από τους άλλους. Η προσωπική αλλαγή ξεκινάει με τις επίγνωση του εαυτού μας. Πρέπει να καταλάβουμε το πώς φερόμαστε και για ποιο λόγο αντιδράμε έτσι. Δουλέψτε με τον εαυτό σας, όσο δύσκολο και να είναι. Πειραματιστείτε και δείτε πως αλλάζει η αντιμετώπισή σας ως προς το περιβάλλον. Όριο της γνώσης δεν υπάρχει, και το νόημα της γνώσης είναι η μετάδοσή της. Μια ζωή μαθαίνουμε, αρκεί να αφήσουμε τους εαυτούς μας να δεχτούμε αυτές τις γνώσεις και να μην είμαστε οι στενόμυαλοι παντογνώστες.

Τέρμα με τις συμβουλές. Δεν μου άρεσε ποτέ να το κάνω αυτό. Προτιμώ να δίνω το παράδειγμα. (Αν και μπορεί να μην είμαι το καλύτερο παράδειγμα).

 

Last modified on Tuesday, 03 December 2013 22:45
Rate this item
(0 votes)


Comments   

yaconoxi
0 #1 yaconoxi 2015-05-15 12:18
It is appropriate time to make some plans for the future and
it's time to be happy. I've read this post and if I could I
desire to suggest you few interesting things or tips.
Perhaps you could write next articles referring
to this article. I desire to read even more things about it!
Quote

Add comment


Security code
Refresh

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo