Τηλεόραση vs Internet vs Βιβλίο

Όλοι σου λένε κλείσε την τηλεόραση, βγες από το ίντερνετ και διάβασε κανένα βιβλίο… Δεν διαφωνώ καθόλου ότι πρέπει να κλείσεις την τηλεόραση, όπου σας σερβίρονται τα αποφάγια και σκουπίδια του πολιτισμού και ο οργανισμός σας αυτομάτως, αδιαφορώντας για την τόσο χρονοβόρα διαδικασία εξέλιξης, μέσα σε λίγο καιρό από Homo Sapiens μετεξελίσσεται σε Homo Televizikus. Αυτή η πηγή της άχρηστης πληροφορίας… λάθος λέξη, αυτό δεν μπορείς να το πεις πληροφορία… αυτής της μεταδιδόμενης μέσω οπτικών νευρώνων απευθείας στον εγκέφαλό σας εικονοποιημένης αποδιοργάνωσης, σας αποβλακώνει εντελώς.

Σε κάθε σπίτι υπάρχει αυτό το «εικονοστάσιο», το πιο απαραίτητο «έπιπλο», με το οποίο αυτοί που θέλουν σας χώνουν στο μυαλό σας ότι αυτοί επιθυμούν για να μην σκέφτεστε. Και εσείς αγνοώντας για την βλαβερότητα, βάζετε και τα παιδιά σας να δουν τηλεόραση, ώστε να βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού σας, δηλαδή χωρίς να το αντιλαμβάνεστε χρησιμοποιείτε το «εργαλείο αποχαύνωσης» ακριβώς για το ίδιο σκοπό που το χρησιμοποιείτε και για τον εαυτό σας. Δεν το καταλαβαίνετε?! Όχι?! Μάλλον… προτιμάτε να μην το σκέφτεστε έτσι, παρακάμπτετε αυτή την σημαντική πληροφορία, γιατί έτσι σας βολεύει. Ναι, αφού πάντα έτσι σκέφτεστε…

Η νέα μόδα το ίντερνετ… κοινωνικά δίκτυα, blogs, διαδικτυακά ενημερωτικά ίστο-βοσκοτόπια, τηλέφωνα με wifi για να είστε πάντα συνδεδεμένοι και όλοι να γνωρίζουν που είστε και τι κάνετε αυτή τη στιγμή… Γιατί? Ποιος ενδιαφέρεται? Γιατί γεμίζετε αυτό το αόρατο τεράστιο δίκτυο πληροφοριών με τόσο άχρηστες πληροφορίες. Δεν σας φτάνει που ήδη, για να βρεις κάτι σημαντικό για να ενημερωθείς, πρέπει να το ψάξεις πάρα πολύ, ανάμεσα στα χιλιάδες Terabytes ψηφιακού σκουπιδαριού. Το γεγονός αυτό, καμιά φορά σε κάνει να σκέφτεσαι και να αμφισβητείς την αξιοπιστία και χρησιμότητα της πληροφορίας, μας έχει κάνει όλους καχύποπτους. Καμιά φορά νιώθω σαν άστεγος που ψάχνει στα σκουπίδια για να βρει κάτι να φάει, το οποίο να μην έχει δηλητηριαστεί από τα σκουπίδια των άλλων απόψεων… Καμιά φορά το ίντερνετ δεν διαφέρει σε τίποτα από την τηλεόραση, μόνο που εδώ έχεις τις επιλογές… Αν θες βρίσκεις κάτι καλό. Βρίσκεις ανθρώπους με τους οποίους μπορείς να συνεννοηθείς και να πάρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια. Όλοι ξέρουμε τα οφέλη αυτής της σημαντικής εφεύρεσης.

Και ερχόμαστε στο βιβλίο… Σε τι διαφέρει το βιβλίο από τα δύο προηγούμενα μέσα? Το ότι είναι σε χαρτί. Δεν αμφισβητώ την σημαντικότητα του βιβλίου. Είναι η αρχαιότερη όλων και εξίσου σημαντική εφεύρεση, ίσως η σημαντικότερη όλων, αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι μέσω των βιβλίων καταγράφτηκαν οι ιστορίες των λαών, μεταδόθηκαν οι γνώσεις των πολιτισμών όπως ο Ελληνικός και είναι η μόνη εφεύρεση που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως. Το βιβλίο είναι το πρώτο σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος στη ζωή του. Όταν πας σχολείο η πρώτη επαφή με την γνώση έρχεται μέσα απ’ αυτό. Μαθαίνεις να σκέφτεσαι να αφομοιώνεις την συσσωρευμένη γνώση που αποθηκεύτηκε για όλους εμάς από τις προηγούμενες γενιές. (Και άλλα σημαντικά οφέλη που όλοι γνωρίζουμε και δεν χρειάζεται να εμβαθύνουμε.) Όμως… ακόμα και εδώ υπάρχει το ίδιο πρόβλημα όπως και με τα δύο προηγούμενα μέσα πληροφόρησης… Υπάρχουν σκουπίδια… Πολλά… Και φυσικά όπως όλα τα μέσα, ακόμα και αυτό είναι ελεγχόμενο. Πόσες φορές έχουμε δει την παραποίηση της ιστορίας, τις ελλείπεις ή και εσκεμμένα λανθασμένες καταγραφές των γεγονότων. Και δεν μιλάμε καν για κάθε άρρωστο μυαλό που έχει βρει τον τρόπο να εισχωρήσει στην περιέργεια του ανθρώπινου νου και να εναποθέσει τις δικές του άρρωστες απόψεις με τέτοιο τρόπου που ο δέκτης να μην αντιληφθεί τις μολυσματικές ιδιότητες της πληροφορίας…

Οπότε τι έχουμε? Έχουμε την τηλεόραση, που μέσα στην εξέλιξή της, από το εργαλείο μετάδοσης της πληροφορίας και ενημέρωσης του ευρύ πληθυσμού, μετατράπηκε σε εργαλείο κατευθυνόμενης διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και ψυχαγωγίας από τους ανθρώπους που ελέγχουν αυτό το μέσο. Έχει καταστεί το μέσον αποχαύνωσης του ανθρώπου. Οπότε με σιγουριά μπορούμε να το απορρίψουμε.

Έχουμε το ίντερνετ, που από εργαλείο πληροφόρησης και τεράστια ψηφιακή αποθήκη γνώσης έχει καταντήσει κοινή αποθήκη όλων των ειδών πληροφοριών, που όμως ακόμα δεν ελέγχεται από συγκεκριμένες προσωπικότητες. Σου προσφέρει επιλογές. Είναι ακόμα ελεύθερο, κάτι που κατά την άποψή μου, θα «διορθωθεί» στο σύντομο μέλλον από τις εξουσίες που χάνουν την μάχη τους στην αποχαύνωση του ανθρώπου μέσω της τηλεόρασης. Ας προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε καθαρό.

Και έχουμε το βιβλίο, που και πάλι είναι αντίστοιχο, αρχαίο όμως, εργαλείο μετάδοσης γνώσης και πληροφορίας. Εύθραυστο λόγο της υλικής του δομής. Δύσκολο στην κατασκευή. Όμως ακόμα και αυτό ελέγχεται σε κάποιο ποσοστό από τα μέσα εξουσίας. Αλλά, ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος να διευρύνει κανείς τις διανοητικές του ικανότητες.

Όλα αυτά αποτελούν ΕΡΓΑΛΕΙΑ γνώσης και πληροφόρησης. Και όπως κάθε εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κακό και για καλό. Με σφυρί χτίζεις σπίτι και σπας κεφάλια. Με πυρηνική ενέργεια ζεσταίνεις χιλιάδες σπίτια ή καταστρέφεις πόλεις και ζωές… Οπότε το πρόβλημα είναι ο άνθρωπος και με ποιο σκοπό κρατάει το συγκεκριμένο εργαλείο. Όπως και να το κάνουμε είναι εργαλεία, μας βοηθάνε στις περισσότερες περιπτώσεις. Και! Δεν έχει τόση σημασία τι εργαλείο ή εργαλεία χρησιμοποιείς για να χτίσεις τις προσωπικότητά σου και να αποκτήσεις τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά η χρήση του, σε κάθε περίπτωση εσύ ο ίδιος επιλέγεις την χρήση του κάθε εργαλείου.

Rate this item
(1 Vote)


Add comment


Security code
Refresh

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo