Συλλογισμός και Πραγματικότητα

«Οι πεποιθήσεις σας και οι βάσεις τους, βρίσκονται στο συνειδητό νου. Εσείς πρέπει να κατανοήσετε το περιεχόμενο του συλλογιστικού σας νου. Το περιβάλλον σας, είναι η φυσική εικόνα των σκέψεων, συναισθημάτων και πεποιθήσεών σας, που έγινε ορατή.»

Με αφορμή αυτή τη δημοσίευση θα ήθελα να θέσουμε ο καθένας στον εαυτό του την εξής ερώτηση: Τι είναι αυτό ακριβώς που σχηματίζει την πραγματικότητά μας?

Οι πεποιθήσεις μας προκύπτουν από τις σκέψεις μας πάνω στα ερεθίσματα που λαμβάνουμε απ’έξω – από την κοινωνία, από την αλληλεπίδραση με τους άλλους, από τα συναισθήματα που αναγκαστικά τρέφουμε λόγω του βασικού μας «προγραμματισμού». Ταυτόχρονα, εμείς οι ίδιοι σχηματίζουμε την κοινωνία και όλους τους κανόνες που την διέπουν . Είναι ένας κύκλος, κλειστός θα έλεγε κανείς. Όμως…υπάρχουν κάποιες σταθερές που στην ουσία αποτελούν τις βάσεις των κοινωνικών κανόνων και μας αναγκάζουν να αυτοπροσδιοριζόμαστε βάσει αυτών.

Τα προβλήματα, αν αναλογιστεί κανείς, προκύπτουν πάντοτε στην τήρηση των κανόνων και νόμων, λόγω, θα υπέθετε κανείς λανθασμένα (αν και όχι ακριβώς), της ανθρώπινης φύσης μας. Ή και ότι, αν το σκεφτούμε πιο προσεκτικά και λάβουμε υπόψη μας την κοινωνική μας εξέλιξη, οι κανόνες αυτοί προϋπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων και ενδεχομένως έχουν παλιώσει. Συνεπώς η λύση των προβλημάτων υπόκειται στην εξέταση και ενδεχομένως κατάργηση ή αντικατάσταση των κανόνων προ προϋπήρχαν και δημιουργούσαν τα γνωστά προβλήματα.

Υπάρχει και το εξής παράδοξο: η προσκόλληση του ατόμου στους κανόνες, τους οποίους, αν όχι πάντοτε αλλά πολύ συχνά, έχει την τάση να τους παραβλέπει, να μην τους εφαρμόζει στον εαυτό του, αλλά να περιμένει οι άλλοι να λειτουργούν βάσει αυτών. Στην περίπτωση αυτή, ο άνθρωπος δεν προβαίνει στην εφεύρεση της αντικατάστασης του κανόνα, αλλά προσωρινά τον παρακάμπτει, αδιαφορεί για την αποδοτικότητά του και την χρησιμότητά του, λόγω αδυναμίας του στο επίπεδο γνώσης , άγνοιας, κατανόησης αλλά και λόγω βαρεμάρας.

Επίσης…οι κανόνες αυτοί και τα προβλήματα που φέρνουν είναι η αφορμή της δημιουργίας των κοινωνικών τάξεων, διαχωρισμοί των ατόμων της ίδιας κοινωνίας στους προνομιούχους και μη. Για περίεργο λόγω (ας εξαιρέσουμε τους μηχανισμούς συντήρησης), οι άνθρωποι αποδέχονται την ανομοιότητα και αδικία αυτή και αντί να επαναστατούν για την ισότητα, χρησιμοποιούν τα άτομα της ανώτερης τάξης ως υπόδειγμα προς μίμηση και ως στόχο της προσωπικής τους εξέλιξης.

Δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι προκαλεί τα προβλήματα αυτά. Ως κύριος φταίχτης είναι το χρήμα που καθορίζει την ανισότητα και δημιουργεί όλες αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές στους ανθρώπους. Μόνο του το χρήμα δεν θα μπορούσε να ευημερήσει, οπότε χρειάζεται και ένας κατασταλτικός παράγοντας, που θα κατευνάζει την αντίδραση στον διαχωρισμό των ατόμων στις τάξεις. Η ταπεινότητα, καταπίεση της ζήλιας που τρέφει κάποιος και άλλα καθαρά ανθρώπινα χαρακτηριστικά - συμπεριφορές, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την θρησκεία. Και για τους πιο αντιδραστικούς, λόγω του ότι η αποδοχή της θρησκείας σημείωσε τεράστια καμπή προς τα κάτω, έχει εισαχθεί στις ζωές μας η έννοια της Δημοκρατίας, δηλαδή της ισονομίας, της σημαντικότητας του καθενός στις αποφάσεις που αφορούν την πλειοψηφία και ως εργαλείο που έδωσε την ψεύτικη δύναμη και ελπίδα στους ανυποψίαστους ανθρώπους.

Δεν νομίζω να χρειάζεται να εμβαθύνουμε περισσότερο για να αντιληφθούμε ότι αυτοί οι τρεις παράγοντες καθορίζουν τους κοινωνικούς κανόνες από τα αρχαία χρόνια, συνυπάρχουν ακόμα και παρόλο που έχουμε εξελιχθεί με την βοήθεια και παράλληλα με την εξέλιξη της επιστήμης, δημιουργούν τα ίδια προβλήματα και στην ουσία φρενάρουν σημαντικά την εξέλιξη της κοινωνίας.

Και ερχόμαστε στο αρχικό μας ερώτημα: Τι είναι αυτό που σχηματίζει την πραγματικότητα του καθενός?

Μήπως η πραγματικότητα είναι η έξοδος από την εικονική πραγματικότητα στην οποία ζούμε? Διότι οι πεποιθήσεις μας μπορούν να αλλάξουν μόλις δούμε το ψεύτικο κόσμο στον οποίο είμαστε αναγκασμένοι να συνυπάρχουμε, εφόσον τεθούν νέα δεδομένα, απαλλαγμένα από την οπισθοδρομική παγιωμένη σκέψη βασισμένη στις ψεύτικες αξίες που επιβάλλονται από την τήρηση των απαρχαιωμένων κανόνων και των σταθερών τους.

Last modified on Friday, 01 February 2013 13:42
Rate this item
(0 votes)


Add comment


Security code
Refresh

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo