Κοινωνικοί κανόνες

Κοινωνικοί κανόνες είναι περιορισμοί. Έτσι? Κανόνες συμπεριφοράς αναλόγως του χώρου και περίστασης, ομιλίας και έκφρασης στον γραπτό και προφορικό λόγο, ντυσίματος σύμφωνα με κάποια κοινωνικά κριτήρια....και άλλα πάρα πολλά. Άρα χωρίς να περιορίζετε συνέχεια τον εαυτό σας δεν μπορείτε να ζήσετε και να συνυπάρξετε? Δεν μπορείτε να λειτουργήσετε αυτόνομα με κατανόηση και σεβασμό προς τους άλλους? Οκ δεκτό, ας πούμε... Κάποιοι προφανώς χρειάζονται μια καθοδήγηση.

Το γεγονός όμως είναι...για να προστατευτείτε από τους άλλους που ενδεχομένως μπορούν να σας βλάψουν και να σας προσβάλουν με τους τρόπους συμπεριφοράς τους, δημιουργείτε αυτούς τους κοινωνικούς κανόνες.

Κανόνες στους οποίους επάγεστε και εσείς, τους οποίους αμφισβητείτε λόγω της υποτιθέμενης ανωτερότητας σας αλλά και τους επικαλείστε κάθε φορά όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση η "ανωτερότητά σας", κανόνες που στηρίζονται σε κάποιες σταθερές που επιβλήθηκαν και ορίζουν τις ελευθερίες του ατόμου, δημιουργώντας ταξικές διαφορές χωρίζοντάς μας, που διαφέρουν αναλόγως της χώρας, κοινωνίας, εθίμων και πολιτισμικών κληρονομιών, κουλτούρας, ιστορίας, θρησκείας....ας πούμε καταλάβατε.

Άρα λοιπόν οι κανόνες έχουν την τάση να αμφισβητούνται και να παρακάμπτονται, διότι περιορίζουν κάποιες από τις ελευθερίες μας - παράλογες και μη δεν έχει καμία σημασία όταν πρόκειται για το προσωπικό σας «φανταστικό» χώρο και την ευερέθιστη και ευαίσθητη προσωπικότητά σας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους νόμους – εγκληματικότητα είναι παρούσα – ασχέτως εάν οι νόμοι αυτοί συντηρούνται λόγω της προβληματικής «ρίζας» την οποία οι περισσότεροι αρνούνται να δεχτού και δεν αναγνωρίζουν ως «προβληματική μονάδα» κοινωνικής δομής. Αναφέρομαι στο χρήμα, που εάν το αφαιρέσουμε από την εξίσωση και καταφέρουμε επιτέλους να ζήσουμε χωρίς αυτό (μπορούμε και αυτό δεν ανήκει στην μαγική σφαίρα της φαντασίας κάποιων ανθρώπων, αλλά στην πραγματικότητα), τότε αναπόφευκτα τα περισσότερα αν όχι όλα τα εγκλήματα θα εξαφανιστούν, και θα αναπροσαρμοστούν και οι κοινωνίες που να αναγκαστούν να ζήσουν με εντελώς διαφορετικά μοντέλα. Σκεφτείτε το…

Και προφανώς, οι κανόνες αυτοί, έχουν την δυνατότητα αναπροσαρμογής, εφόσον παρατηρούμε τεράστιες διαφορές στις κουλτούρες διαφορετικών λαών. Λόγω της τεχνολογικής προόδου, που παρεμπιπτόντως αδιαφορεί πλήρως για τους κανόνες μας, έχουμε την δυνατότητα να επισκεπτόμαστε και πολλές φορές να επιζητάμε τόπους διαμονής σε άλλες χώρες που υπάγονται σε διαφορετικούς κοινωνικούς κανόνες. Ο ξένος άνθρωπος είναι αναγκασμένος να προσαρμοστεί σ’αυτούς τους κανόνες, ως μειοψηφία. Και αυτό το γεγονός δείχνει ότι και ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα αναπροσαρμογής στους κανόνες.

Και φτάνουμε στο συμπέρασμα, που κατά την άποψή μου δεν χρειάζεται ανάλυση, αλλά θα το συμπτύξω κάπως. Πρώτο έχουμε την δυνατότητα και να δημιουργήσουμε – να εμπνευστούμε και να προσαρμοστούμε στους νέους πιο σωστούς κανόνες, και δεύτερο τους κανόνες αυτούς μπορούμε να τους ελαφρύνουμε λίγο έως πολύ, εφόσον αποβάλλουμε την προβληματική μονάδα που λειτουργεί ως ιός που έχει προσβάλει το σύστημα. Τις υπόλοιπες σκέψεις τις αφήνω σε σας…

Rate this item
(3 votes)


Add comment


Security code
Refresh

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo