ΜΜΕ ένα τεράστιο άμορφο παράσιτο

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, το δέλεαρ στο «ανθρώπινο κρέας» δίνουν τα ΜΜΕ – που είναι ένα τεράστιο άμορφο παράσιτο, που ρουφάει τα πάντα από παντού και επιδεικνύει δημοσίως τα κόπρανα του, αποτελούμενα από αχώνευτη ευτυχία και τις δυστυχίες των άλλων ανθρώπων. Καμιά δημιουργία, μόνο πέψη. Και το 99,99% των ανθρώπων είναι οι καταναλωτές των περιττωμάτων αυτού του παράσιτου»
~ Mr.Freeman

{youtube}IsdvAb5vpZE{/youtube}

Δέκα μέθοδοι ψυχολογικής χειραγώγησης.


1.    Περισπασμός της προσοχής.
Βασικό στοιχείο κοινωνικού ελέγχου είναι το να στρέψεις την προσοχή της μάζας αλλού – περισπασμός προσοχής. Ο στόχος είναι να στρέψεις το βλέμμα των ανθρώπων  από τα σημαντικά θέματα, με τα οποία ασχολούνται η πολιτική και οικονομική ελίτ, με την τεχνική «πλημμυρίσματος» συνεχόμενου περισπασμού και ασήμαντης πληροφόρησης.
Η στρατηγική αυτή είναι πολύ σημαντική για να μην δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να λαμβάνουν σημαντικές γνώσης στον τομέα τεχνολογίας και επιστήμης, στην οικονομία, ψυχολογία, νευροβιολογία και κυβερνητική.

2.    Δημιουργία προβλήματος και παρουσίαση της λύσης.
Αυτή η μέθοδος ονομάζεται «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Κατασκευάζεται ένα πρόβλημα, ένα συμβάν, που δημιουργεί μια συγκεκριμένη κοινωνική αντίδραση, ώστε οι άνθρωποι οι ίδιοι να ζητήσουν την επίλυση του προβλήματος αυτού. Για παράδειγμα, να αυξηθεί το φαινόμενο της αστικής βίας ή να οργανωθούν αιματηρές τρομοκρατικές ενέργειες, ώστε οι πολίτες να απαιτήσουν να παρθούν πιο σκληρά μέτρα στα θέματα ασφάλειας και τάξης και της πολιτικής που θα περιορίζει την ελευθερία του πολίτη.

3.    Στρατηγική σταδιακής επιβολής.
Για να περάσουν οι μη-δημοφιλής αποφάσεις, πρέπει να τις εφαρμόζεις σταδιακά, σταγόνα-σταγόνα, με τα χρόνια. Ακριβώς έτσι είχαν επιβληθεί ριζικά νέες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός) στην δεκαετία 80 – 90: περιορισμός του ρόλου του κράτους, ιδιωτικοποίηση, ανασφάλεια, η ευελιξία, η μαζική ανεργία, μείωση μισθών που πλέον δεν παρέχουν μια αξιοπρεπή ζωή. Δηλαδή όλες εκείνες οι αλλαγές που εάν είχαν επιβληθεί μονομιάς θα είχαν προκαλέσει επαναστάσεις.

4.    Στρατηγική αναβολής.
Άλλος ένας τρόπος να επιβάλεις μη-δημοφιλή μέτρα, είναι να τα παρουσιάσεις ως «επώδυνα και αναγκαία» και να καταφέρεις σήμερα την σύμφωνη γνώμη των πολιτών για την εφαρμογή των στο μέλλον.

5.    Στρατηγική υποβιβασμού της νοημοσύνης.
Περισσότερη διαφήμιση η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό, χρησιμοποιεί γλώσσα, επιχειρήματα, σύμβολα και ιδίως τονισμούς σχεδιασμένα για μικρά παιδιά. Λες και ο θεατής είναι παιδί και έχει κάποια καθυστερημένη νοοτροπία. Γιατί? Γιατί εφόσον φέρεσαι στον αποδέκτη ως σε ένα παιδί 10-12 χρονών και μικρότερο, το σύμφωνα με τους νόμους της  αποδοχής υπάρχει πιθανότητα οι αντιδράσεις και απαντήσεις του αποδέκτη να είναι σαν αυτές των μικρών παιδιών.

6.    Περισσότερο συναίσθημα παρά κριτική σκέψη.
Η χρήση του συναισθηματικού παράγοντα είναι μια κλασική τεχνική για τον αποκλεισμό της ορθολογική ανάλυσης και των ικανοτήτων στην κρίση των ατόμων. Επιπλέον, η χρήση των ανθρώπινων συναισθημάτων μπορεί να ανοίξει την πόρτα για το υποσυνείδητο, για να φέρει πίσω τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τους φόβους, τις ανησυχίες, ή στην επιβολή της επιθυμητής συμπεριφοράς.

7.    Για να κρατήσει τους ανθρώπους στην άγνοια και την μετριότητα.
Η δημιουργία εξάρτησης στην κοινωνία, που θα αδυνατεί να καταλάβει τις τεχνικές και τις μεθόδους κοινωνικού ελέγχου και καταπίεσης. "Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες τάξεις της κοινωνίας, πρέπει να είναι όσο ισχνή και μέτρια, ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να παραμείνει και ήταν καταστεί αδύνατο να ξεπεραστεί."

8.    Ενθάρρυνση της μετριότητας στην κοινωνία.
Εισαγωγή της ιδέας στις μάζες ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος.

9.     Ενίσχυση του αισθήματος της ενοχής
Παρουσίαση του φαινομένου έτσι ώστε τα άτομα να πιστεύουν ότι οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για συμφορές και τις αποτυχίες τους, λόγω της έλλειψης νοημοσύνης, η ικανότητας ή προσπάθειας. Έτσι, αντί να επαναστατούν εναντίον του υφιστάμενου συστήματος, τα άτομα αυτά να νιώθουν αβοήθητα, και να τρώγονται μέσα τους . Αυτό οδηγεί σε μια καταθλιπτική κατάσταση, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στον περιορισμό των ενεργειών του ανθρώπου.

10.    Το σύστημα γνωρίζει τα άτομα καλύτερα απ’ ο,τι αυτά γνωρίζουν τους εαυτούς τους.
Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ’ ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.


Last modified on Friday, 27 January 2012 09:02
Rate this item
(1 Vote)