Παράδοξο

Από την wikipedia:Παράδοξο γενικά χαρακτηρίζεται οτιδήποτε που αντιβαίνει στη κοινή αντίληψη, ή κάτι που συμβαίνει και θεωρείται απίστευτο.

Τίποτα δεν σας αγγίζει τόσο όσο οι λέξεις ή χαρακτηρισμοί που κάποιοι άλλοι σας απευθύνουν.

Είναι ένα παράδοξο… Ναι μεν η διανοητική σας εξέλιξη, σας επιτρέπει να θεωρήστε ανώτεροι των προγόνων μας, σε ότι αφορά στην τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο και τις γνώσεις που αποκομίσαμε κατά την εξελικτική μας πορεία… Όμως στην πραγματικότητα η δυνατότητα να εκλογικεύετε τις καταστάσεις για τους περισσότερους μοιάζει να είναι εντελώς άγνωστη διαδικασία.

Καταρχάς η χρήση της τεχνολογίας δεν μας καθιστά ειδήμονες. Εμείς απλά χρησιμοποιούμε το ένα ή το άλλο τεχνολογικό επίτευγμα – έργο επιστημόνων πολλών γενεών – μιας και η γνώση δεν αποκτάται απλά αλλά μεταδίδεται και εξελίσσεται. Το ίδιο ισχύει και στην κοινωνική μηχανική, δηλαδή στην κατανόηση των κοινωνικών δομών, των θεσμών, εθίμων και άλλων κοινωνικών σταθερών που καθορίζουν τις εκάστοτε κοινωνικές ομάδες που διαμορφώθηκαν μέσα στον χρόνο, παράλληλα με την όποια πρόοδο στην επιστήμη και τεχνολογία. Ούτως ή άλλως αυτές οι έννοιες είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους και αυτονόητα συνυπάρχουν και αλληλεπιδράνε. (Είναι όμως ένα άλλο τεράστιο κεφάλαιο που ίσως αξίζει να ειπωθεί…αλλά άλλη φορά)

Πάμε στο θέμα…

Θεωρούμαστε πιο εξελιγμένοι από τους προγόνους μας. Έτσι δεν είναι? Η κοινωνική δομή με τις κοινωνικές τάξεις έχει αλλάξει πάρα πολύ… Ή μήπως κάνω λάθος? Το έχω ξαναπεί, ουσιώδης διαφορές δεν υπάρχουν μεταξύ των πολιτισμών του τότε και του τώρα. Οι ταξικές διαφορές που υπήρχαν τότε, συνεχίζουν να υπάρχουν και τώρα, μόνο σε πιο «αόρατο» επίπεδο. Ή απλούστατα κρύφτηκαν πίσω από τις δομές του «νέου» κοινωνικού μοντέλου.

Το χρήμα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που δημιουργεί αυτές τις ταξικές διαφορές και τα επίπεδά διαφορών μεταξύ των μελών της κοινωνίας ή καλύτερα να πούμε διαβαθμίσεις στις «κλάσεις» των πολιτών είναι πλέον πάρα πολλές. Παλιότερα ήξερες ποιος είναι δούλος, φτωχός, πλούσιος, αυτοκράτορας… Σήμερα δε οι διαφορές κυμαίνονται…

Και τι προκαλούν αυτές οι διαφορές? Βέβαια τον ανταγωνισμό μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και των μελών της. Και όσο πιο πολλοί οι ανταγωνιζόμενοι σε πολλές διαφορετικές ομάδες, τόσο πιο δύσκολο μπορεί να υπάρξει η ομόνοια μέσα σε μια κοινωνία. Εκτός αυτού προστίθενται και άλλα, που συντηρούν και υποβοηθάνε στην γενική επιβίωση του ανταγωνισμού, όπως η πολιτική για παράδειγμα ή σε πιο αθώα του μορφή ο αθλητισμός.

Συμπέρασμα: Το Διαίρει και Βασίλευε έχει φτάσει στην κορύφωσή του.

Δηλαδή, όσο είμαστε εμείς απασχολημένοι μέσα στον ανταγωνισμό μεταξύ μας, τόσο πιο πολύ ξεχνάμε το τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο και τους μηχανισμούς του διέπουν αυτό το άρρωστο κοινωνικό μοντέλο. Αποδεχόμαστε ως δεδομένο αυτό που μας σερβίρουν, ΑΥΤΟΙ, που έχουν αποτραβηχτεί στο παρασκήνιο και παρακολουθούν με ειρωνεία και χλευασμό τις όποιες αντιδράσεις που δημιουργούνται μέσα σ’ αυτήν την αναταραχή, από τους ανθρώπους που όντως κατάλαβαν τι φταίει και τι πρέπει να αλλάξει…

Εσείς έχετε το χρήμα και την εξουσία ως παιχνίδια και παίζετε. ΑΥΤΟΙ σας το παρέχουν και δημιουργούν κανόνες του παιχνιδιού, δυσκολεύοντας το κάθε φορά. Και όσο αναβαίνει το level (επίπεδο δυσκολίας) τόσο πιο πολύ απορροφιέστε στο να αντεπεξέλθετε. Αντί να σταματήσετε να παίζετε και να θέσετε άλλους κανόνες και άλλα δεδομένα, συνεχίζετε αυτήν την καταστροφική πορεία.

Και ΑΥΤΟΙ… όσο και να σας φαίνεται περίεργο και αδιανόητο είναι τα πραγματικά αφεντικά του Κόσμου και συνεπώς δικά σας αφεντικά. Οπότε τι σας καθιστά εσάς (εμάς όλους) αυτό το γεγονός? ΔΟΥΛΟΥΣ.

Είμαστε όλοι δούλοι. Και όταν σας χαρακτηρίζουν έτσι σας πειράζει η λέξη. Όταν σας λένε ότι είστε πρόβατα και λειτουργείτε ως άβουλο κοπάδι, σας πειράζει που σας μειώνουν… Είναι όμως γεγονός αυτό.

Οπότε τι σας πειράζει να σας το θυμίζουν καμιά φορά? Σας πείραξε η λέξη?

Last modified on Wednesday, 04 January 2012 16:42
Rate this item
(1 Vote)


Add comment


Security code
Refresh

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo