Απομυθοποίηση

Ναι…η ζωή μας είναι πανέμορφη! Ζούμε ένα παραμύθι, που ο καθένας είναι  πρίγκιπας ή από σταχτοπούτα θέλει να φτάσει στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα… Η πλύση εγκεφάλου ξεκινάει από μικρή ηλικία και φτάνοντας σε ενηλικίωση σπάνια κάποιος καταφέρνει να απεγκλωβιστεί από τις φαντασιώσεις που τώρα έχουν γίνει ένα με τα πρότυπα του και τους στόχους του.

 

Όλοι θέλουν να γίνουν πλούσιοι με ότι συνεπάγεται αυτό και να απολαμβάνουν τους καρπούς της παραμυθένιας ζωής. Άλλοι δε, μην έχοντας όλα τα μέσα, περιορίζονται σε κάποια μικρότερα ποσοστά «ευτυχίας» και «ελευθερίας» που αντιστοιχούν σ’αυτούς αναλόγως του εισοδήματος ή των καταθέσεων που έχουν στην τράπεζα .

 

Όλοι όμως ανεξαιρέτως, έχουν αποβάλει την ανάγκη να δουν την πραγματικότητα κατάματα και με τα παραμύθια απονευρώνουν τον εγκέφαλό τους, μέσα στην αποχαύνωση που προσφέρεται ελεύθερα από όλα τα μέσα που απαρτίζει αυτόν τον πολιτισμένο πολιτισμό μας.

 

Κανείς δεν θέλει την απομυθοποίηση γιατί τον βγάζει έξω από μόνιμη πολύχρωμη νιρβάνα στον, ούτε ασπρόμαυρο δεν μπορείς πια να τον πεις, κόσμο της πραγματικότητας. Και οι μύθοι αυτοί έχουν διαβάθμιση, δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ σημαντικοί, κάποιους τους φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι, επηρεαζόμενοι από την γενική κατάσταση.

Προσωπικά εγώ παρατηρώ μια διαστρέβλωση των πάντων, είτε λόγω αμάθειας είτε συνήθειας και αποδοχής ως δεδομένου και αποδεκτού. Όπως και να έχει, ακόμα και η γλώσσα μας, οι λέξεις και οι έννοιες των, έχουν την τάση να χάνουν την ουσία τους. Πόσο μάλιστα και οι πράξεις μας…

 

Πάμε όμως σε κάτι άλλο… Σε μια σειρά απομυθοποιήσεων, που ίσως κάποιες απ’αυτές να τις βρείτε αστείες ή άκυρες, όμως είναι ένα μικρό δείγμα. Και φανταστείτε τον εαυτό σας να  προσπαθεί να ζήσει σε αρμονία μ’αυτό το δυσαρμονικό περιβάλλον, πάντα κατά την άποψή μου και την οπτική μου γωνία. Και προσπαθήστε να τα δείτε λίγο ανοικτόμυαλα…

 

Απομυθοποιήσεις έρχονται να συμπληρώσουν τον κύκλο «Κανόνων» που είχα δημοσιεύσει παλιότερα και αμφιβάλλω αν τους τήρησε κανείς!

Απομυθοποίηση 1

Καρδούλες και μαλακίες! Ποιος σας είπε ότι η καρδιά εκφράζει την αγάπη? Είναι απλούστατα μια τρόμπα που σπρώχνει το αίμα. Το ότι χτυπάει πιο γρήγορα, είναι το αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων του οργανισμού σε εξωγενείς παράγοντες, που την αναγκάζουν να δουλεύει πιο γρήγορα για να φέρνει πιο πολύ αίμα στον εγκέφαλο που χρειάζεται οξυγόνο.

 

 

Έχετε δει πως είναι η καρδιά στην πραγματικότητα?! Ένα απαίσιο κομμάτι κρέας (λέμε τώρα). Η ουσία όμως είναι αλλού. Χρησιμοποιούμε ένα όργανο το οποίο δεν ευθύνεται για τίποτε άλλο παρά μόνο στο τρομπάρισμα αίματος, για να εκφράσουμε συναισθήματα, ενώ για να «δουλέψει» το συναίσθημα συνεργάζονται πολλά όργανα μαζί. Γιατί ας πούμε για παράδειγμα να μην ζωγραφίζουμε τους αδένες που παράγουν αδρεναλίνη που ευθύνεται για την επιτάχυνση των χτύπων της καρδιάς.


Απομυθοποίηση 2:

Όλοι λένε ψέματα. Κανένας δεν εξαιρείται. Όλοι λένε ψέματα και στον εαυτό τους καθημερινά. Παραμυθιάζεις τον εαυτό σου και τους άλλους, προβάλλοντας αυτό που ζητάνε οι άλλοι ή θα ήθελες να είσαι εσύ ο ίδιος. Προσπαθείς να κρύψεις τα μειονεκτήματά σου. Δεν είναι κακό, αποδέξου το και τους άλλους που το κάνουν. Ή αποδέξου τον εαυτό σου και τους άλλους έτσι όπως είναι.

 

 

Νομίζω ότι είναι κατανοητό και αν ΕΣΥ τώρα προσπαθείς να το διαψεύσεις, είσαι μεγάλος ψεύτης.

 

 

 

 

 

 

 


Απομυθοποίηση 3:

Ανθρώπινη φύση. Δεν υπάρχει, εκτός εάν μιλάμε για αναπαραγωγή, που αυτό είναι προνόμιο όλων των ζωντανών οργανισμών. Όλα είναι επίκτητες συμπεριφορές. Γενικά οι άνθρωποι προσπαθούν εύκολα χωρίς κόπο να εξηγήσουν τα μειονεκτήματά τους στις αντιδράσεις, επικαλούμενοι ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Όχι! Αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον το οποίο εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε.

 

 

Θέλει πιο βαθύ ανάλυση, αν και καλό θα ήταν να απευθυνθείτε στους ανθρώπους όπως είναι ο Jacque Fresco. Googlάρετε λίγο και δείτε μερικά βίντεο του.


Απομυθοποίηση 4:

Προσωπικότητα. Υποκειμενική εντελώς έννοια. Μια από τις πολλές πλευρές του χαρακτήρα σου, αυτό που εσύ επιλέγεις να προβάλεις στον κόσμο, διαφέρει πάρε πολύ απ’ αυτό που είσαι στην πραγματικότητα. Καταπιέζεις τον εαυτό σου για την ακεραιότητα της προσωπικότητας σου, ένα είδος σχιζοφρένειας. Κανείς δεν δείχνει αυτό που πραγματικά είναι.

 

 

Η πολύ-προσωπικότητα είναι ένδειξη αρρώστιας, αν και όλοι μας είμαστε κοινωνικά άρρωστοι αυτή τη στιγμή.


Απομυθοποίηση 5:

Δημοσιότητα και σταρ. Προϊόντα προς εκμετάλλευση. Τους χρησιμοποιούν για να σας χρησιμοποιούν. Η τέχνη πεθαίνει δίνοντας βήμα στην συνεχόμενα αναδυόμενη τηλεοπτική και μη αποχαύνωση. Η βαρύτητα έχει πέσει στην εξωτερική εμφάνιση και υλικό κόσμο, τα δημόσια πρόσωπα είναι όπως τα μανεκέν στις βιτρίνες, πρότυπα για μίμηση. Θλιβερότατο…

 

 

Τα πρότυπά σας, τα δημόσια πρόσωπα, που αυτοί κι’αν είναι πραγματικά ψυχολογικά άρρωστοι. Εκεί παρατηρούνται τα πιο πολλά φαινόμενα, όπου όταν το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν λαμβάνει την προσοχή του κόσμου που έχει συνηθίσει, ξαφνικά τον πιάνει η κατάθλιψη. Γι’ αυτούς η εξωτερίκευσή τους δεν έχει να κάνει με το τι πραγματικά είναι και με τον πάροδο του χρόνου ο ρόλος που παίζουν ενσωματώνεται στην προσωπικότητά τους (προανέφερα πριν για την προσωπικότητα)...


Απομυθοποίηση 6:

Εργασία. Πρέπει να καταλάβει ο καθένας, ότι η εργασία είναι προσφορά. Δεν δουλεύεις για την πάρτη σου, όπως έχεις μάθει για να βγάλεις λεφτά για να ζήσεις, δουλεύοντας παράγεις κάτι και προσφέρεις τον εαυτό σου σε πολλούς. Αλληλοεξαρτιόμαστε. Αναθεωρήστε την έννοια: όφελος και θα καταλάβετε.

 

 

Δουλειά, προέρχεται από την λέξη Δουλεία. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε, το μόνο δικαίωμα που μας δίνεται «εκ των άνω», είναι για δουλειά. Όλα αυτά χρειάζονται άμεση αναθεώρηση και αναπροσαρμογή στον τρόπο πως τα βλέπουμε. Τα χρηματοκεντρικά Κίνητρα είναι λανθασμένη αντίληψη. Θέλει αναθεώρηση όλο το ζήτημα.


Απομυθοποίηση 7:

Προσβολές. Όταν σας βρίζουν και προσβάλλεστε, αυτό δείχνει την χαμηλή αυτοεκτίμηση που έχετε για τον εαυτό σας. Όσο για τις κοινές σεξουαλικού τύπου βρισιές…δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις, παρά μόνο χυδαίοι άνθρωποι και η φαντασία του καθενός.

 

 

Σκεφτείτε μόνο την ικανοποίηση που λαμβάνει αυτός που σας προσβάλει. Αν καταφέρετε να αποβάλετε αυτό το αρνητικό στοιχείο σας, θα κερδίσετε πολλά οφέλη στις διαπροσωπικές σχέσεις.Απομυθοποίηση 8:

Ελευθερία. Πολλά τα ήδη της, αλλά στην ουσία η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι μια. Ή είσαι ή δεν είσαι. Οι επιμέρους ελευθερίες είναι φθηνή δικαιολογία και άρνηση αποδοχής του γεγονότος ότι είσαι δούλος. Είσαι ελεύθερος αναλόγως με τα χρήματα που έχεις ή βγάζεις, δηλαδή απολαμβάνεις το ένα ποσοστό της ελευθερίας… και αυτό ΔΕΝ είναι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

 

 

Μόνο όταν σταματήσεις να θεωρείς ελευθερίες τα αυτονόητα αγαθά όπως τροφή, στέγη, εκπαίδευση, εργασία και άλλα, τότε θα συνειδητοποιήσεις τι στην πραγματικότητα είναι Ελευθερία.Απομυθοποίηση 9:

Σχέσεις και γάμος. Γάμος είναι ένα αρχαίο έθιμο με χρηματοοικονομικά και νομικά επακόλουθα, τίποτα το παραπάνω. Και χωρίς τον γάμο μπορεί ένα ζευγάρι να έχει μια υγιέστατη σχέση. Όλα τα υπόλοιπα «παρελκόμενα»… εκκλησίες, νυφικά κρεβάτια, τραπέζια και γλέντια έχουν ως ένα και μοναδικό σκοπό την επίδειξη του χρήματος, διαγωνισμός για το καλύτερο γάμο. Μπούρδες! Θες να είσαι με κάποιον/κάποια? Απλά ζήστε μαζί.

 

 

Είπαμε τα νυφικά και γάμους με πολλούς προσκεκλημένους τους έχετε δει στα παραμύθια με την σταχτοπούτα ή παρόμοια… Θες να είσαι το κέντρο του κόσμου μια φορά? Υπάρχουν κι’άλλοι τρόποι. Α ναι… πάρε και μια κάρτα ενός δικηγόρου, για τα διαζύγια, ποτέ δεν ξέρεις. Και να ξέρεις ότι αυτό κοστίζει.


Απομυθοποίηση 10:

Κουμπάρος/α. Ο κουμπάρος στην ουσία είναι μάρτυρας ενός γάμου ή βάφτισης. Όταν επιβλήθηκε η θρησκεία του χριστιανισμού, δια της βίας, για να μην χάσουν την περιουσία τους οι Έλληνες, ήταν αναγκασμένοι να βαπτιστούν. Όμως η εκκλησία προέβλεψε να στέλνει έναν μάρτυρα, ΡΟΥΦΙΑΝΟ κοινώς, για να επιμεληθεί του «μυστηρίου». Όποιος δεν βαπτιζόταν, έχανε την περιουσία του ή και την ζωή του.

 

 

Γενικά θρησκεία είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο από μόνη της. Απλά διάλεξα κάτι το οποίο μπορεί να σας επηρεάσει άμεσα, διότι κανείς δεν θέλει να είναι με το μέρος του Εφιάλτη όταν πρόδωσε τους Σπαρτιάτες στην μάχη ;) Όπως και να’χει, ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει (πιστεύω = στερούμαι αποδείξεων) ότι θέλει. Όπως ο Δίας έγινε μυθικό πρόσωπο, έτσι και είναι η πορεία της όποιας σημερινής θρησκείας.Απομυθοποίηση 11:

Γνώση. Είναι προνόμιο όλων και όχι συγκεκριμένων ανθρώπων, όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σ’ αυτήν. Η γνώση πεθαίνει αν δεν μεταδίδεται. Όλη η ουσία της γνώσης είναι ότι συνεχώς εξελίσσεται και προοδεύει. Την παίρνεις, αφομοιώνεις και προσθέτεις καινούργια δεδομένα, μεταδίδοντας τα στους επόμενους που θα συνεχίσουν το έργο.

 

 

Όταν κάποιος εφεύρει κάτι, αυτό είναι αποτέλεσμα κεκτημένης γνώσης και συνέχισης των δεδομένων που άφησαν οι προηγούμενοι. Είναι κοινό καλό! Επίσης… αν υποβαθμίσεις την παιδεία (πράγμα που συμβαίνει) υποβαθμίζεις το επίπεδο ζωής τον επόμενων γενεών.


Απομυθοποίηση 12:

Αγάπη. Έχετε διαστρεβλώσει την έννοια αυτή και την χρησιμοποιείτε χωρίς να υπολογίζετε τι σημαίνει στην πραγματικότητα. Ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά, όμως υπάρχει κάτι μέσα σ’ αυτή τη λέξη που δεν μπορείς να το αφαιρέσεις: Αφοσίωση. Είναι εύκολο να πεις το σ’ αγαπώ, αλλά δύσκολο να δώσεις όλο σου τον εαυτό για να το στηρίξεις.

 

 

Η αγάπη είναι όπως η θρησκεία…δεν χρήζει απόδειξης… Περίεργο… Το είπες και έτσι είναι? Ή πρέπει να το δείξεις? Μπερδεύομαι… Πρέπει να είναι κάτι το τελείως υποκειμενικό.


Απομυθοποίηση 13α:

Επώνυμες μάρκες. Στην πλειοψηφία όλα τα ρούχα και άλλα αντικείμενα, παράγονται σε αποκαλούμενες τριτοκοσμικές χώρες, από τα ίδια υλικά που παράγονται και τα μη επώνυμα. Μετά βάζουν μια ετικέτα με ένα όνομα και σας το πουλάνε. Το κόστος παραγωγής είναι απίστευτα πιο μικρός από την τιμή που σας χρεώνουν. Με άλλα λόγια σας πιάνουν κορόιδο.

Απομυθοποίηση 13β:


Η αξία σας ως κοινωνικό ον δεν προσδιορίζεται από τις επώνυμες μάρκες που φοράτε ή έχετε στην κατοχή σας. Η ηλιθιότητα δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις ετικέτες, διότι βγαίνει από το μυαλό σας μέσω του στόματος. Αν θέλετε κάντε ένα ταττού στο μέτωπό σας για να αυξήσετε την τιμή πώλησής σας.

 

 

 

Ε ναι! Τι είναι αυτή η μαλακία να κυνηγάτε τις μάρκες, να έχετε ταμπελίτσες και να περηφανεύεστε γι’ αυτό? Στην απρόσωπη ιντερνετική επικοινωνία δεν έχετε όμως τα ίδια προβλήματα αποδοχής? Ε? ;)


Απομυθοποίηση 14 -Γενίκευση:

Μύθοι. Δεν είναι μόνο λογοτεχνικό το θέμα αυτό. Είναι γεγονός ότι η ζωή σας-μας-δεν έχει σημασία, είναι χτισμένη πάνω στους μύθους. Μύθος είναι το «η ζωή είναι ωραία», όπως μύθος είναι και το «είμαι ελεύθερος». Παραμυθιάζετε συνεχώς τον εαυτό σας, γιατί είστε φυγόπονοι. Μύθος είναι και το χρήμα και τα πλούτη, τα πρότυπα που έχετε, η σταχτοπούτα και ο πρίγκιπας. Όλα αυτά είναι υπολείμματα από την παιδική σας-μας-δεν έχει σημασία, ηλικία, όπου με τα παραμύθια μας προέβαλαν έναν τρόπο ζωής και ταυτόχρονα μας διασκέδαζαν. Ναι μεν πλάθεις εικόνες στο μυαλό σου, αλλά παραπλανάσαι στην πραγματικότητα.

 


Και τελειώνω…

Το νόημα της ζωής. Όλοι ψάχνουν για το νόημα της ζωής αλλά κανένας το νόημα των πράξεών του.


 

Last modified on Monday, 02 January 2012 10:42
Rate this item
(4 votes)


Add comment


Security code
Refresh

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo