Πιστεύω ή γνωρίζω?

Δεν νομίζω να είναι τυχαίο που οι θρησκευτικοί ηγέτες και γενικά όλοι οι θρήσκοι άνθρωποι, χρησιμοποιούν την λέξη «πιστεύω» όσον αφορά στις πεποιθήσεις τους. Και έχουν απόλυτο δίκαιο όταν το κάνουν. Πιστεύουν, και μόνο αυτό μπορούν να κάνουν. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αδυναμία τους: η πίστη.

Τι σημαίνει πιστεύω? Σημαίνει πολύ απλούστατα: Στερούμαι αποδείξεων. Παίρνω ως δεδομένο ένα γεγονός που κατά πλειοψηφία βασίζεται καθαρά και μόνο στην λεκτική αναφορά και αρνούμαι να πάρω αποδείξεις γι’ αυτό, απλά το αποδέχομαι ως αλήθεια, βασισμένος στον πιστικό χαρακτήρα του ρήτορα, υπάρχοντα φόβο για τα ανεξήγητα, όπως θάνατος και άλλα φυσικά φαινόμενα ή και έλλειψη βασικών γνώσεων, συν κάποια άλλα χαρακτηριστικά που οφείλονται στην κοινωνική διαμόρφωση και άλλους παράγοντες.

 

Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να συγκρίνουμε δύο έννοιες όπως «αλήθεια» και «πίστη» ως ίδιες. Η αλήθεια χρήζει απόδειξης για να ευσταθεί, αλλιώς θεωρείται ως ψέμα ή υπόθεση. Η υπόθεση όμως προϋποθέτει κάποιο γεγονός, μια ένδειξη ώστε να μπορέσει μετά να εξηγηθεί λογικά. Ακόμα και στην πρόταση «πιστεύω πως είναι αλήθεια» υπάρχει μια ένδειξη αμφιβολίας. Άρα δεν μπορούμε να υποβάλουμε τον θεό ως αλήθεια, διότι δεν έχει αποδεχτεί ως γεγονός και δεν προϋπήρχε ως ένδειξη. Το μόνο που έχουμε είναι αναφορές από αναξιόπιστες πηγές και άλλες ενδείξεις στην ιστορία που η θρησκεία επιβλήθηκε δια της βίας.

 

Η λέξη «πιστεύω» στην καθημερινή ζωή δεν δέχεται καλής ανταπόκρισης όταν για παράδειγμα ρωτάμε κάποιον για τον καιρό ενώ ετοιμαζόμαστε να πάμε ταξίδι με τις μηχανές και δεν θέλουμε να μας πιάσει βροχή. Τον ιατρό που σας εξετάζει δεν θα τον εμπιστευτείτε αν σας πει ότι πιστεύει πως δεν έχετε καρκίνο. Και πολλά τέτοια παραδείγματα.

 

Επίσης χάνεται και ο σεβασμός σε κάποιο τέτοιον αναξιόπιστο άνθρωπο ο οποίος θα δεχτεί αστείους και ειρωνικούς χαρακτηρισμούς από εσάς, όπως συμβαίνει άλλωστε συχνά.

 

Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε πολύ πιο μεγαλύτερο επίπεδο, μόνο μεμονωμένα και συνήθως επιδέχεται σκληρής κριτικής. Συνήθως οι πιστοί απαιτούν σεβασμό για τα πιστεύω τους. Αλλά ξέρουμε αρκετούς που ενώ πίστευαν ότι είναι κάποιοι άλλοι ή πίστευαν πως άκουγαν φωνές, κατέληγαν ή στην φυλακή ή σε κανένα τρελάδικο ή και νεκροί. Αυτό είναι γεγονός και αποδεδειγμένο μάλιστα. Κάποιος που πίστευε ότι μπορεί να πετάξει, πολύ σύντομα απέδειξε το αντίθετο στους άλλους που τον άκουγαν και στον εαυτό του για μερικά δευτερόλεπτα κατακόρυφης πτήσης του προ το κάτω από κάποια ταράτσα. Με την βαρύτητα δεν παίζεις, έχει αποδεχτεί ότι υπάρχει.

 

Όπως και να το δούμε ακόμη και εμείς οι ίδιοι όταν λέμε «πιστεύω πως» πάντα αμφιβάλουμε, γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η λέξη. Τώρα το πώς κατέληξε η θρησκεία να επιβιώσει τόσα χρόνια, με τόσο πενιχρά επιχειρήματα είναι αξιοπερίεργο και εξηγήσιμο ταυτόχρονα…και αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία.

 

Όμως…τα θρησκευτικά βιβλία  όπως και η Βίβλος, που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα, γράφτηκαν από ανθρώπους που πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη.

Last modified on Thursday, 01 December 2011 12:50
Rate this item
(0 votes)


Add comment


Security code
Refresh

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo