Ποιος είναι ο Mr. Freeman?

Το όνομα τα λέει όλα. Είναι ο κύριος Ελεύθερος. Ελεύθερο άτομο, με κάθε δικαίωμα να υπάρχει και να συνυπάρχει στην κοινωνία μας. Δεν διαφέρει από εμάς…διαφέρει σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό θέμα.

Το ότι είναι animation και εμφανίστηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2009 στο youtube με τους άκρως καυστικούς μονολόγους του, δεν του αφαιρεί το δικαίωμα στο να θεωρείται υπαρκτό πρόσωπο. Δεν έχει την ανάγκη εκπροσώπησης από τους δημιουργούς του, είναι ένα ξεχωριστό άτομο, όπως όλοι εμείς. Γεννήθηκε και ενσωματώθηκε στο κοινωνικό μας σύνολο.

Το τι χαρακτηρίζει εμάς ως ανθρώπινα όντα, χαρακτηρίζει και αυτόν. Η αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ μας, η συνεχής επικοινωνία σε όλες τις μορφές τις, υπάρχει και με τον Mr. Freeman. Όπως επηρεάζεστε από μένα ή κάποιον άλλον συνάνθρωπό σας, επηρεάζεστε και απ’ αυτόν. Ο χαρακτηρισμός «ιντερνετικός» ή ψηφιακός χαρακτήρας, που συνήθως αποδίδεται σ’ αυτόν, μπορεί με την ίδια ευκολία να αποδοθεί και σε εμάς. Όπως όταν συνομιλείτε με κάποιον που χρησιμοποιεί nickname στην διαδικτυακή επικοινωνία σας, και αυτονόητα θεωρείτε ότι μιλάτε με άνθρωπο, έτσι συμβαίνει και σ’ αυτήν την περίπτωση.

Τα nicknames αποδίδουν σε κάποιον μια διαφορετική από την πραγματική του ύπαρξη. Ο συνομιλητής μπορεί να είναι ότι θέλει αυτός, σύμφωνα μ’ αυτό που σας προβάλει για τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητα. Δεν έχει σημασία ποιος είναι από την άλλη μεριά του καλωδίου του δικτύου που σας ενώνει, εσείς σχηματίζετε μια δικιά σας προσωπικά εικόνα για τον άλλον και τον πλάθετε σύμφωνα με τα δεδομένα που παίρνετε από τον ίδιον, κάτι που ενδεχομένως να είναι τελείως διαφορετικά στην πραγματικότητα, αλλά (!)….όλα αυτά δεν παύουν να αποτελούν μέρος της προσωπικότητας του ατόμου αυτού.

Οπότε, δεν έχει σημασία ποιος είναι ο «ψηφιακός» σας φίλος, από την στιγμή που εσείς «δημιουργήσατε» νέο άτομο, βασισμένο στα δεδομένα που συλλέξατε. Και έτσι ένα συγκεκριμένο άτομο αποκτάει μια δεύτερη ή πολλαπλές υπάρξεις. Κάτι σαν παράλληλο σύμπαν.

Κατανοώντας αυτά, μπορείτε να αποδεχτείτε τον Mr. Freeman ως ξεχωριστό από τον δημιουργό (ους), άτομο.

Σε τι διαφέρει από εμάς? Μα σε όλα! Καταρχάς δεν κρύβει την αλήθεια, την γνώμη του για εμάς, για το πώς φερόμαστε, πως αντιμετωπίζουμε του άλλους και πως έχουμε αποδώσει τον χαρακτηρισμό «πολιτισμένη» στην κοινωνία μας. Είναι αληθινός και δεν έχει ενδοιασμούς.

Όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα ή τα έχουμε βαφτίσει ανθρώπινη φύση (κάτι που έχω αναφερθεί σε άλλο άρθρο), μας εμποδίζουν να δούμε τους πραγματικούς μηχανισμούς της κοινωνίας, της αλληλεπίδρασης δηλαδή που έχουμε μεταξύ μας, σε τι βασίζονται και με ποιο τρόπο επιβιώνουμε. Όμως, κάτι δεν μας αρέσει και έχουμε όλες τις ενδείξεις γι’ αυτό, αλλά προτιμάμε να μην ασχολούμαστε με κάτι που δεν μας αγγίζει και μας βγάζει από την ρουτίνα που ονομάζουμε καθημερινότητά μας. Έχουμε εγκλωβιστεί και αγνοούμε τα πάντα ότι θα μας κάνει να αρχίσουμε να ξεβολευόμαστε και να αναγκαζόμαστε να σκεφτούμε διάφορα άλλα πράγματα τα οποία δεν θα μας προσφέρουν την ηρεμία που ψάχνουμε. Αλλά αυτή η ηρεμία είναι μοναχά προσωρινή κατάσταση. Η ισορροπία είναι πολύ ευαίσθητη.

Έχετε αναλογιστεί στην καθημερινότητά σας, πως αντιμετωπίζεται τους άλλους? Έχετε εμβαθύνει όμως γιατί συμβαίνει αυτό? Μην προσπαθείτε να αποδώσετε το φταίξιμο στη ανθρώπινη φύση, δεν υφίσταται αυτό.

Τουλάχιστον ο Freeman σας τα παρουσιάζει με πολύ απτά παραδείγματα. Προσπαθεί να σας δείξει τι είστε, μέσα από τους μονολόγους του. Και όταν μιλάει προσπαθήστε αυτά που θέλει να σας μεταφέρει να μην τα παίρνετε με την κυριολεκτική τους σημασία.

Κάθε του επεισόδιο δεν είναι γρίφος. Είναι η αλήθεια που αγνοούμε. Οι λέξεις και η φράσεις είναι απλά δομικό υλικό ολόκληρης ιδέας. Τα θέματα που θίγει ιδίως όσον αφορά τις συμπεριφορές μας είναι άμεσες αλήθειες που προβάλλονται με τέτοιο τρόπο ώστε να σας αγγίξουν πιο βαθιά στον εγκέφαλό σας. Θέλει να σας κάνει να σκεφτείτε μόνοι σας, να εξασκήσετε το μυαλό σας, από την στιγμή που πιάνετε έστω λίγο το μήνυμα. Σίγουρα παίρνετε αυτό που σας αρέσει αλλά το «μικρόβιο της αλήθειας» παραμένει και με κάποιο ερέθισμα θα ξυπνήσει μέσα σας κάποια άλλη στιγμή και θα δείτε μόνοι σας αυτό που πρέπει.

Ο Mr. Freeman θέλει να μας δείξει το πόσο ίδιοι ήμαστε και το πόσο πολύ εξαρτημένοι ήμαστε ο ένας από τον άλλον. Πως αλληλοσυμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον. Οι γνώσεις μας δεν ξυπνάνε ξαφνικά μέσα μας αλλά είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης μετάδοσης όλων των πληροφοριών και γνώσεων από τις παλαιότερες γενιές. Ότι κάνουμε το κάνουμε για εμάς αλλά αυτομάτως και για τους άλλους. Αυτό είναι αυτονόητες αλήθειες. Θέλει να μας δείξει το πόσο εκτός της πορείας έχουμε προχωρήσει ως ανθρωπότητα, που πάνω απ’ όλα ήμαστε κοινωνικά όντα και ζωτικό σύνολο όλης της Γης.

Υπάρχει χαοτική διαφορά στην κοινωνία μας μεταξύ των μελών της. Είτε είναι ταξική είτε άλλης μορφής. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα δικών μας λαθών, της συμπεριφοράς μας, του συνεχόμενου ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς. Απλά πρέπει να τα αναγνωρίσουμε και όπως λέει ο ίδιος ο Mr. Freeman… «ο ηρωισμός θα είναι η αλλαγή της πορείας αυτής».

Ο Mr. Freeman είναι ο κοιμισμένος σας εαυτός.

Rate this item
(1 Vote)


Add comment


Security code
Refresh

My World

Follow....

FacebookTwitterYoutubeGoogleVimeo